Arhitekt objasnio kako riješiti problem s odlaganjem otpada u Zagrebu

Vijesti 27. lip 202221:43
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/ilustracija

Arhitekt Igor Ekštajn u N1 Newsnightu govorio je problemima u Gradu Zagreba.

Komentirao je kako bi se mogao riješiti problem s odlaganjem otpada u Zagrebu.

“Najelegantnije rješenje da se smeće ne gomila u javnim prostorima: mnoge zagrebačke zgrade su projektirane da imaju prostorije za odlaganje otpada u prizemlju. Obiteljske kuće imaju dvorište u koje se mogu odlagati kontejneri. Princip da se smeće odvaja na parceli stambene zgrade i kuće, a onda iznosi u određeno vrijeme kad će Čistoća pokupiti smeće – mislim da je to najelegantniji princip. Tako nema prisutnosti kontejnera i smeća u javnom prostoru”, objasnio je Ekštajn.

VEZANE VIJEST

Zagrebačka vlast odgodila je primjenu novog modela odvajanja otpada, a Ekštajn je komentirao kako je odvoz otpada reguliran u Bostonu.

“U Bostonu zgrade imaju prostorije u prizemlju u kojem se odvaja smeće. Upravitelj zgrade dužan je jednom tjedno iznijeti kontejnere na ulicu i tada Čistoća pokupit kontejnere”, kazao je arhitekt.

Komentirao je i moguću izgradnju socijalnih stanova u Zagrebu, navodeći da ih ne bi trebalo graditi na najeftinijim lokacijama.

“O tome treba razmišljati kao o točkastoj izgradnji na više različitih lokacija i time će se eleiminirati stigmatizacija ljudi koji žive u takvim stanovima. Drugo, grad će imati ravnomjerniju i bolju strukturu stanovništva”, objasnio je arhitekt, dodajući da treba razmišljati o Gredelju kao prostoru s velikim potencijalom.

Osvrnuo se i na odluku Vrhovnog suda u SAD-u, navodeći da je nastupilo razočarenje. Podsjetimo, Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama srušio je u petak Roe v. Wade, sudsku presudu iz 1973. kojom je bilo ustavno garantirano pravo na pobačaj u toj zemlji. Ako izostane reakcija Kongresa, ubuduće će pravo na pobačaj biti u jurisdikciji pojedinih saveznih država.

“Prosvjeda ima i bit će ih još. Ulozi su veći. Kako su neki suci naveli u obrazloženju, namjeravaju su poduzeti neki drugi koraci u smislu ograničenju drugih prava, radi se o istospolnim brakovima, legalnosti homoseksualnog seksa, kontracepciji, pa čak i međurasni brakovi”, kazao je Ekštajn.

Komentari

Vaš komentar