Arhitektica o subvencijama: Stambena politika ne vodi se na dobrobit građana

Biznis 14. velj 202218:12 > 18:37 1 komentar
N1

EU je danas upozorio Hrvatsku da nam prijeti nekretninski balon zbog, između ostalog, i subvencioniranja pojedniih kredita, o čemu je u Newsroomu govorila arhitektica Iva Marčetić iz Prava na grad.

Stambena politika ne vodi se na dobrobit građana, upozorila je.  Podsjetila je i da je guverner Vujčić rekao da imamo poremećaj na tržištu, a politike samo pomažu taj rast cijena nekretnina.

“Subvencije nisu dobre same po sebi, a još su gore zato što su jedine”

“Mnogi su i u Saboru upozoravali da ne trebamo produživati politiku subvencija, ali ona se i dalje produžuje. Treba upozoriti da svaki novi ciklus subvencija nas obvezuje na pet do sedam godina novih davanja, koja su na neki način štetna. Nama trebaju drugačije stambene politike, ne možemo imatisamo jedan fokus. Subvencije nisu dobre same po sebi, a još su gore zato što su jedine. Trebamo imati stabilnije tržište najma, više ulaganja u izgradnju javnih stanova za najam, a ne za prodaju i približiti se europskom prosjeku nekih metropola u količini javno-stambenog fonda koji nam može osiguravati stabilnost cijene osiguranja”, rekla je arhitektica Marčetić.

VEZANE VIJESTI

Kad su u pitanju afere političkih dužnosnika koji žive u državnim nekretninama, kaže da nisu brojčano problematične koliko su problematične kao princip: “Imamo strašan problem s cijenom stanovanja i problem siromaštva koje takva cijena prouzrokuje.”

“Stanovanje je apsolutno nepriuštivo”

Istaknula je kako je potrebno promijeniti politiku koja je dovela do situacije da je stanovanje apsolutno nepriuštivo.

“Treba reći da od situacije u kojoj se nalazimo nisu od lišene ni ostale države EU-a. Potreban je i europski zaokret. Poruke koje dolaze od EK-a su poruke da se mijenja smjer u kojem se razmišlja o stambenim politikama i ulozi javne uprave u proizvodnji stambenog prostora”, rekla je Marčetić.

Sluha za promjene među vladajućima zasad nema, rekla je. “Iskreno se nadam da nećemo krenuti u novi krug subvencija kredita”, poručila je.

Kaže da je Zakon o najmu stana pisan 1996., podstanari su nezaštićeni, a u zadnjih 30 godina nije ni bilo sluha da se ta situacija normira.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.