Autor knjige o Milanoviću i Plenkoviću: “Jedan sugovornik mi je rekao da bi Plenković mogao biti SDP-ovac”

Vijesti 23. tra 202421:05 1 komentar

Prošlog je tjedna u Zagrebu predstavljena neautorizirana paralelna biografija Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića nazvana "Neprijatelji iz čista mira". Ovu knjigu izdao je Večernji list, a autor je dopisnik tog lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec, koji je bio gost Pressinga kod Ilije Jandrića.

Krasnec kaže da vrijeme izdavanja knjige nije slučajno. “Uvijek je bila ideja da knjiga izađe uoči svih izbornih ciklusa u ovoj super-izbornoj godini. Knjiga je izašla 12. travnja, uoči samih izbora. Guranje Milanovića u tu kampanju je dodatno aktualiziralo knjigu”, rekao je.

N1

“I Milanovića i Plenkovića će definirati kako će izađi iz ove situacije, točnije ove tvrde kohabitacije. Milanović je rekao kako će on svrgnuti Plenkovića i u ovoj knjizi ja ne imenujem sugovornike jer su oni na vrhu moći. Svi sugovornici se slažu da su dosta sujetni i zato nisu ni htjeli govoriti pod imenom i prezimenom”, dodao je.

“Nastojao sam zahvatiti i u jedan i u drugi tabor, ali i u ljude koji nemaju nikakvo subjektivno mišljenje, ali imaju iskustva da su radili s njima”, naveo je.

Tvrdi da knjiga gleda baš dinamiku njihovog odnosa. “Za Milanovića je jedan sugovornik rekao da voli misliti u kontri, dok je Plenković više onako štreberski pripremljen. To Milanovićevo je dobro kad ste diplomati, ali možda nije vrlina kad ste državnik, na toj se razini više cijeni izgradnja kompromisa. Tu je Plenković bolji, kada treba nekim konsenzusom doći do rješenja. Primjer toga su Milanovićeve izjave o ratu u Ukrajini”, istaknuo je Krasnec.

“Plenković bi bio učenik u školi koji sjedi u prvoj klupi i uvijek je pripremljen i dobar s profesorima, a Milanović sjedi u zadnjoj klupi i ima to neko ulično znanje, ali ga iritira kako je ovaj štreber percipiran kao najbolji u našem društvu”, rekao je.

“Milanović tvrdi da Plenković glumi desnicu, ali isto se može reći i za Milanovića. Jedan sugovornik mi je rekao da bi Plenković mogao biti SDP-ovac i to mu desnica zamjera i na tome bi mogli puknuti sada ovi pregovori”, dodao je.

“Oni su neki alfa mužjaci koji se žele istaknuti, to su neki ljudi vidjeli još 90-ih. Soba je jednostavno bila premala za njih dvojicu”, naveo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare