Autor kovanice eura na Facebooku tražio pomoć oko obrade sporne fotografije kune

Vijesti 06. velj 202213:34 > 13:43 3 komentara
Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Hrvatski dizajn kovanica eura predstavljen je prošlog tjedna, a dizajn kovanice od jednog eura na kojem je kuna već je izazvao burne reakcije javnosti.

Naime, na društvenim mrežama ubrzo se krenula širiti usporedba pobjedničkog dizajna kune s kovanice magistra primjenjene umjetnosti Stjepana Pranjkovića i fotografije kune britanskog fotografa ptica i divljih životina Iaina H. Leacha, koju možete pogledati OVDJE. Komentatori su uočili brojne sličnosti, a britanski fotograf i sam se uključio u raspravu: “Nadam se da te autor dizajna hrvatske kovanice eura kontaktirao i platio ti za prava fotografije jer ovo na kovanici izgleda isto kao tvoja fotografija”, napisala je jedna osoba na Twitteru, a Leach je odgovorio: “Hvala što ste mi javili. Ne znam što mogu učiniti, možda mi pošalju besplatnu kovanicu.”

Pranjković je pomoć tražio i na društvenim mrežama.

“Pomozite! Može li mi netko reći je li moguće iz Photoshopa izrezati fotografiju i otvoriti je u Illustratoru ili možda nekom drugom programu samo kako bih mogao staviti neke efekte? Ne mogu to učiniti u Photoshopu jer nemam dostatnu grafiku pa rendering nije moguć”, pitao je Pranjković u svojoj objavi u grupi na Facebooku Bring Your Own Laptop Online.

“Dizajniram neke novčiće i moram primijeniti svjetlosne efekte na fotografiju da dobijem metalni izgled. Probao sam na neke druge načine, ali nijedan od njih ne izgleda dovoljno dobro”, dodao je u komentaru.

Screenshot/Facebook/Bring Your Own Laptop Online

Članovi grupe pokušavali su tada pomoći Pranjkoviću, no od danas ga u komentarima prozivaju zbog krađe fotografije.

Autor Stjepan Pranjković za dizajn je dobio 70.000 kuna. Hrvatska narodna banka raspisala je 2. kolovoza 2021. otvoreni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a natječaj je trajao do 15. rujna 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare