Avdagić: Rusija čitavo ovo vrijeme pokazuje da je bully

Vijesti 14. ruj 202211:19 0 komentara
N1

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je današnji govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, kao i trenutnu poziciju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Komentirajući govor Von der Leyen, Avdagić kaže da se očekivano krenulo s Ukrajinom.

“Nakon ove zadnje ofenzive se pokazalo da se Ukrajina vraća u mainstream položaj u medijima. Sve ostalo što je nastavila u govoru nakon Ukrajine – nastavilo se s energetikom i to je nešto što je Europljanima prilično važno. Tu su programi koji su već postojeći vezano uz krizno djelovanje Europske unije još od covida. Ovo je onaj standardni birokratski govor u kojem su izletile emocije vezane uz Ukrajinu”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kad stvari realno sagledamo, ako možemo zahvaliti zašto EU sad nije u krizi, onda je to definitivno zato što se dogodila Ukrajina i zato što je Rusija zbog agresije koju je napravila udaljena od financijskog utjecaja koji je imala na Europsku uniju, ističe analitičar.

“Još uvijek mi pričamo postoje li određeni utjecaji Moskve odnosno Kremlja na određene političke struje u Europskoj uniji, ali sada je to odsječeno u najvećoj mogućoj mjeri. Između ostalog, zato što su financijske transakcije odsječene. S obzirom na to da smanjujemo sve više i više dotok njihovih energenata, uskoro će se sasvim realno moći donijeti odluka o potpunom isključenju Rusije s međunarodnog financijskog tržišta, odnosno SWIFT-a”, kazao je.

Avdagić kaže da stvari idu dobro što se tiče plina u Europi, a s druge strane tu su i nikad manji prihodi Rusije od energenata.

“Utjecaj Rusije na energente u Europskoj uniji ide prema kraju koji nije nužno da će se odviti u nekoliko dana ili nekoliko tjedana. Sada se pokazalo da sankcije djeluju. Možda se ne vidi iz prve. Ako mi ne vidimo te posljedice, oni itekako vide. Mi se uz nešto muke kao Europska unija možemo pripremiti za potpuni izostanak prije svega nafte, a onda i po pitanju plina. To je veliki udarac za Moskvu”, ističe.

Kaže da Rusija polako dolazi u poziciju u kojoj su bili u fazi raspada Sovjetskog saveza – da su nuklearna sila.

“Ako nam tada nisu bili toliko ključni za energetiku, pokazuje se da nisu toliko bitni ni sad. Rusija pokazuje čitavo ovo vrijeme da je bully”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!