B.a.b.e.: Zlostavljane osobe se žale na rad institucija i zdravstvenih ustanova

Vijesti 22. ruj 202115:45 1 komentar
B.a.b.e.

Predstavnice udruge B.a.B.e. ustvrdile su u srijedu da se korisnice i korisnici u velikom broju pritužuju na rad institucija i zdravstvenih ustanova, među kojima su navele i Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

“Slijedom našeg dugogodišnjeg iskustva savjetovanja u pravnom i psihološkom savjetovalištu u slučajevima žena žrtava obiteljskog nasilja te spolne zlouporabe djece, možemo potvrditi da se korisnice i korisnici u velikom broju pritužuju na rad institucija i zdravstvenih ustanova, uključujući i Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba”, stoji u priopćenju udruge B.a.B.e.

Budući da kao udruga, po prirodi stvari, nisu u mogućnosti ispitivati detalje pritužbi, korisnice i korisnike savjetuju da podnesu pritužbe relevantnim institucijama, kao što su Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, Ministarstvo zdravstva i odgovarajuće komore.

No, upozorile su, ne možemo reći da smo ikada dobile povratne informacije o eventualnom uspjehu upućenih pritužbi i predstavki.

“Smatramo da je u interesu javnosti da se o eventualnim propustima u postupanju bilo koje ustanove, pa tako i Poliklinike govori javno jer i to je jedan od  način da građani kojima je Poliklinika u najtežim životnim trenucima često puta jedina opcija, mogu s povjerenjem tražiti pomoć od navedene zdravstvene ustanove”, poručile su.

Uoči početka konferencije „Integrirani pristup u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji“ predstavnica udruge Bojana Guberac je ispred hotela Westin pročitala anonimno pismo jedne od Laura (čiji podaci su nam poznati),  žene žrtve nasilja u obitelji, koja je od njih zatražila pomoć.

Predsjednica udruge B.a.B.e Petra Kontić, koja je sudjelovala na današnjoj konferenciji, uručila je pismo premijeru Plenkoviću, ističući važnost ispitivanja okolnosti tog slučaja.

Inicijativu podrške, osim udruge B.a.B.e. podržale su SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te građanke grada Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare