Bačić: Ne bih digao ruku za vraćanje imena Trg maršala Tita

Vijesti 07. pro 202114:09 > 15:16
Izvor: N1

Branko Bačić dao je izjavu za medije nakon koalicijskog sastanka.

Najprije je govorio o genocidu i izjavi predsjednika Zorana Milanovića:

“Što se tiče genocida, mislim da sam bio jasan, iznio sam i svoj stav i stav HDZ-a da osuđujemo svaki zločin i genocid, neovisno o broju žrtava, neovisno o bilo čijem razmišljanju ne može se dovoditi u pitanje ni pozicija Srebrenice niti bilo kojeg drugog mjesta gdje je počinjenin genocida. Nema nikakve dvojbe o ocjeni genocida u Srebrenici”, veli.

Komentirao je i zakon o negiranju genocida:

“To je pitanje za nekog drugog ja sam vam rekao ne znam kako je taj zakon glasio, kako su glasile odredbe o negiranju genocida. Treba biti vrlo jasan u ocjeni i osudi genocida i strašnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici”.

“Previše je drugih izazova u Zagrebu”

Što misli o vraćanju imena Trga maršala Tita?

“Moram reći da je u Zagrebu jako puno izazova i pred aktualnim gradonačelnikom i gradskom vlasti, mislim da bi mi posljednje, što bi mi palo na pamet, da ću među svojim prvim projketima, koje bih najavio, spominjati vraćanje naziva Trga maršala Tita. Ne bih ni podržao takvu inicijativu. Tito je bio povijesna ličnost, ali je prije svega bio negativan u svom političkom djelovanju i držim da je to promašen prijedlog koji je novi predsjdenik zagrebačkog SDP-a dao.

Ja sam vam rekao svoj stav o Josipu Brozu i mislim da nije potrebno ulaziti u te teme, ne samo jer je previše drugih tema i izazova koji bi u Zagrebu trebali biti riješavani i ne bih digao ruku za vraćanje imena trga”.

Što je s ulicom koja bi nosila ime po Aleksandri Zec?

“To je također pitanje za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Govori se o jednom bolnom trenutku Domovinskog rata, takvih je trenutaka bilo jako puno i opet se vraćamo na ono što sam rekao, svaku žrtvu promatram u istom svjetlu. I ove godine će potpredsjednik Vlade sudjelovati na komemoraciji što nikad prije nije bio slučaj. Teško je ovoj Vladi imputirati jer pokazujemo brojnim svojim aktivnostima i gestama koliko i kako pristupamo svakoj žrtvi koja se dogodila ili u Vukovaru ili Varivodama ili Kninu. Pokušamo te bolne trenutke nadići jednim civilizacijskim, ljudskim pristupom i mislim da se to dokazuje gestama Vlade.

Boris Milošević tamo ide kao potpredsjednik Vlade, samim time jasno je da je to postupak i odluka Andreja Plenkovića i ove Vlade”

Naposljetku o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva:

“Apsolutno. Dakle, ova izmjena Zakona o zaštiti pučanstva se događa isključivo zbog sankcioniranja onih, prije svega dužnosnika, koji upravljaju pojednim upravnjim tijelima, državnim tijelima ili jedinicama lokalne samouprave, a koji ne provode mjere koje su propisane Zakonom o zaštiti pučanstva. Ne može se i nema jednakijih više ili manje, svi smo jednaki pred zakonom neovisno o tome koju dužnost obavljali”.

Što je s izjavom predsjednika Milanovića da je njegov ured “eksteritorijalan”?

“Ja sam to već puno puta odgovorio, hrvatski zakoni se provode nad cijelim područjem RH, nema ekstertirorijalnih područja osim veleposlanstvaa, a čak se i tako jasno u nekim slučajevima provode hrvatski zakoni i tu nema dvojbe. Svi smo jednaki. Nema jednakijih”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar