Bačić: Nitko nije dužan odazvati se na javno saslušanje Antikorupcijskog vijeća

Vijesti 05. lis 202215:10 1 komentar
N1

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako nitko nije dužan odazvati se pozivu na javno saslušanje pri saborskom Antikorupcijskom vijeću jer to nije sukladno zakonu, ocijenivši kako se zbog saslušanja oko Ine zloupotrebljava tijelo koje za to nema ovlasti.

Bačić je u izjavi za medije nakon koalicijskog sastanka u srijedu odbacio kritike oporbe će HDZ na sutrašnjem Odboru za Ustav pokušati zaustaviti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća gdje će se raspravljati o Ininoj aferi.

“Nitko neće spriječiti sazivanje sjednice, samo šaljemo poruku svima koji su pozvani da po zakonu ne moraju doći. Nisu dužni jer to na što ih se poziva nije sukladno zakonu. Tko će doći i kako će odgovarati, to nas ne interesira”, poručio je.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja na javno saslušanje pozvao je premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića, bivšu zamjenicu predstojnika Ureda premijera Tenu Mišetić te bivšeg predsjednika Uprave Janafa Kovačevića koji je potvrdio da će se pozivu odazvati.

Bačić je podsjetio da institut javnog saslušanja u Saboru nije postojao do 2018., kada je uveden na prijedlog vladajuće većine kako bi se razjasnila određena pitanja bez osnivanja istražnog povjerenstva.

”No, oporba se ne želi držati Poslovnika – mogućnost javnog saslušanja odnosi se samo na matična radna tijela u Saboru. Uspostavljeno je takvih 29 tijela, sukladno arhitekturi Sabora, dakle odnosu vladajućih i oporbenih zastupnika, a Vijeće to nije”, rekao je Bačić.

Oni mogu pozvati određene osobe da sudjeluju na određenoj sjednici, ali javno saslušanje, kako je napisano u pozivu, nije moguće, dodao je.

“Prema tome, nije to sada naša dobra volja, nego se radi o tome hoćeš li poštivati zakon i Ustav ili nećeš, a Odbor za Ustav koji tumači Poslovnik će reći kako stvari stoje”, ustvrdio je Bačić, ne želeći prejudicirati odluku Odbora.

Bačiću je suspektno da će o nezakonitom upravljanju u Ini govoriti predsjednik Uprave Janafa koji je trenutno okrivljenik.

“Poštujem načelo presumpcije nevinosti, ali zbog njega je oporba je tražila da Vlada podnese ostavku, a sada bi on trebao biti krucijalni svjedok”, rekao je.

Naveo je kako nema potrebe da se prikupljaju “jeftini politički poeni” kada se kroz legalna tijela Sabora prema Poslovniku može sazvati javno saslušanje, dodavši kako se “zloupotrebljava tijelo koje nema ovlasti”.

Upitan koja to tijela imaju ovlasti, odgovorio je da su to u ovom slučaju Odbor za gospodarstvo ili Odbor za pravosuđe.

Također je podsjetio kako je o ovoj aferi već napravljeno saslušanje na razini Sabora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare