Bakić podržava uvođenje poreza na nekretnine: “Ne mislim da HDZ ima hrabrosti za takav iskorak”

Vijesti 02. sij 202411:25 2 komentara

Damir Bakić, saborski zastupnik (Možemo!), u N1 Studiju uživo s našom Natašom Božić Šarić je komentirao zašto Zagreb ima visoku poreznu stopu dohotka i zašto glavni grad u ovom trenutku ne može bez poreznog prihoda.

“Nikome u Zagrebu se porezno opterećenje u tom dijelu neće povećati, odnosno, apsolutno svim našim sugrađanima će se neto plaća nešto malo i povećati. Promjena poreznog zakona predviđa da se prirez ukine i da se dosadašnji prirez ukalkulira u novu stopu poreza na dohodak. Gradovi su bili slobodni da, ako mogu, prirez smanje ili ukine”, kazao je Bakić.

Objasnio je zašto Zagreb ne može bez poreznog prihoda. “Zagreb se u ovom trenutku nije bio u stanju odreći tog poreznog prihoda. Ukupna svota prireznog dohotka je 150 milijuna eura, a to jedna devetina, 11 posto ukupnih redovitih prihoda grada. Razlog zašto Zagreb ne može bez toga je jednostavan – još uvijek smo u poslijepotresnoj obnovi koja ne može kompletno biti sufinancirana uz Fonda solidarnosti.”

No, s druge strane, Bakić ističe da u 2024. godini u Zagrebu neće biti povećanja cijena komunalnih usluga, prijevoza, vrtića itd. “To smatramo puno pravednijim. Jer povećanje cijena komunalnih usluga i javnih usluga pogađa sve građane, a prirez ionako plaćaju samo oni s najvećim plaćama.”

Bakić podržava uvođenje poreza na nekretnine. “Vrijeme je već i bilo, a pogotovo sad, da se uvede porez na nekretnine. Pitanje je vrlo kompleksno, nije lagano dati specifične odgovore, ali potrebno je uvesti porez na nekretnine. Ne mislim da će ga HDZ uvesti, ne mislim da HDZ ima hrabrosti za takav iskorak.”

Pojasnio je da bi takav porez trebao biti pravedan i socijalno osjetljiv. “Ne bi smio opteretiti prvu nekretninu koja obitelji služi za stanovanje, a ne bi trebao u bitnom opteretiti ni onu drugu nekretninu. Međutim, taj porez treba biti progresivan i mnogo snažnije oporezivati treću, četvrtu i svaku sljedeću nekretninu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare