Bakić: Zagreb će podići stope poreza na dohodak do maksimalne mjere

Vijesti 25. svi 202307:54 0 komentara
N1

Utjecaj ukidanja prireza i povećanja osobnih odbitaka na plaće komentirao je Damir Bakić. Smatra da ukidanjem prireza gradovi ostaju bez prihoda te da nema ni govora o nekom povećanju lokalne autonomije kako su to najavili iz Vlade.

Damir Bakić smatra kako su porez na dohodak i prirez su prihodi lokalne samouprave, dakle prihodi gradova te da gradovi ovim potezom ostaju bez prihoda po dvije osnove.

“Prvo, uklanjanjem prireza i drugo, smanjenjem ukupne mase oporezivog dohotka, jer se naravno povećava osobni odbitak. Kad govorimo samo o uklanjanju prireza na godišnjoj razini, to za grad Zagreb znači oko 130 milijuna eura. Kad govorimo o smanjenju ukupne mase, dakle porezne osnovice na koju se porez plaća, naravno ovaj čas je vrlo teško dati preciznu kalkulaciju, jer su potrebni precizni podaci, ali po našim procjenama radi se od 40-50 milijuna eura. Jedno s drugim je apsurdno veliki novac, ali bit će najbolje da kažemo ovako: jedno i drugo za grad Zagreb znači jedan i pol mjeseca redovitih gradskih prihoda”, rekao je Bakić.

“Plaće će se povećati Zagrepčanima po drugoj osnovi”

Dodaje da bi ovim potezima grad Zagreb, ne učini li ništa, ostao bez jednog i pol mjesečnog redovitog prihoda.

“Naravno, u toj situaciji nema ni govora o nekom povećanju lokalne autonomije, kako kaže ministar, dakle nema govora o fiskalnoj autonomiji, o nekom povećanju fleksibilnosti. Mi evidentno ne možemo dopustiti da smanjimo razinu ili obuhvat komunalnih usluga, da smanjimo obuhvat obnove infrastrukture, izgradnju vrtića, sve što gradske funkcije jesu”, kaže Bakić.

Naglašava kako će Grad Zagreb morati kompenzirati taj prihod.

“Jedino kako ga možemo kompenzirati, možemo kompenzirati ovaj dio koji nastaje uklanjanjem prireza, i to tako da podignemo stope poreznog dohotka do maksimalne mjere koju je danas Vlada deklarirala. Plaće će se povećati Zagrepčanim po drugoj osnovi”, rekao je Damir Bakić za HTV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!