Ban Toskić: Bubaš je istupila kao političarka, morali smo poduzeti pravne korake

Vijesti 18. sij 202217:58 > 20:48 2 komentara
N1

Domovi zdravlja jučer su trebali krenuti s brzim antigenskim testiranjima. Liječnici obiteljske medicine od početka su nezadovoljni ovakvom odlukom ministra Vilija Beroša. O tome gdje je problem, u Newsroomu je govorila Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

“Ne mogu govoriti u ime domova, ali mogu reći što sam čula od kolega s terena, a dobro smo povezani. Situacija u Hrvatskoj je strašno neujednačena i šarolika. Neki kolege imaju jako dobro građene objekte, ali većina kolega još zapravo nema riješen problem prostora”, rekla je Ban Toskić.

PROČITAJTE JOŠ

Za izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša rekla je da je bila “doista ishitrena”.

“I liječnici i pacijenti ostali su bez pravog odgovora. Neki će se pacijenti moći testirati kod svojeg liječnika, iako ne isti dan, neki neće na telefon danima moći dobiti liječnika, neki se neće moći testirati. Zato je tu opcija B, uputnica za PCR”, kazala je.

No HZJZ očito ne može više testirati, došli smo do 20-ak tisuća testiranaj dnevno.

“Odluke se donose bez da se pita bazu, prati teren. Nepripremljene. Od obiteljskih liječnika nitko nikada nije rekao da ne želi to raditi, nego da nema uvjeta i da je to teško provedivo i da će ozbiljno narušiti razinu opće zdravstvene zaštite”, rekla je Ban Toskić te nastavila:

“Sve je manji broj liječnika obiteljske medicine, odnosno timova, veliki dio posla obavljaju medicinske sestre, rastući je broj novih zadataka koje dobivamo i povećani je broj zahtjeva pacijenata prema nama. Morala su se naći bolja organizacijska rješenja.”

Kaže da se testiranje trebalo organizirati kao u drugim zemljama oko nas.

“Posebice u Sloveniji. Testni punktovi moraju biti izvan zdravstvenih ustanova. Kontejneri, šatori… Kao što se i dosad radilo u Hrvatskoj. Uzorci se uzimaju na otvorenom ili kroz prozor kontejnera. Zaposleni su djelatnici koji rade samo to, zaposleni su dodatni administratori, tehničko osoblje. Mi smo prepušteni sami sebi da se organiziramo. Zašto HZJZ nije oformio nova testna mjesta i angažirao nove ljude? Ako baš radi spasa nacije trebamo to raditi, mi ćemo to raditi, ali očekujemo primjerene uvjete organizacije. Ne razumijem da se delegira nama, da se sami snađemo kako znamo i umijemo”, rekla je Ban Toskić.

KoHOM je najavio i pavne korake protiv pomoćnice ravnatelja HZJZ-a Marije Bubaš zbog njenih javno izrečenih stavova oko obiteljskih liječnika.

“Mi kao udruga nikad do sada nismo javno reagirali niti na koji način na izjave kolega, već takve konfliktne situacije rješavamo prema etičkom kodeksu. Ovaj put Bubaš nije istupila kao kolegica, nego kao političarka, braneći politiku Stožera kojem pripada i zapravo je, mogu to tako reći, manipulirajući nekim parcijalnim informacijama vrlo jasno obilježila liječnike obiteljske medicine kao krivce za veći mortalitet od covida. Ona nije specijalist obiteljske medicine, nije kompetentna za komentirati niti rad niti struku. Morali smo poduzeti pravne korake, i prema HLK-u i prema sudu, da ovaj njezin istup jednostavno na neki način ipak ograničimo”, rekla je Ban Toskić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare