Obiteljski liječnici: Volimo biti optimistični, ali nemamo razloga za to

Vijesti 04. srp 202312:02 0 komentara

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić u N1 Studiju uživo komentirala je nove poteze vezane uz administrativna rasterećenja liječnika.

“Takve stvari uvijek prvo čujemo putem medija, iako imamo članove u radnim skupinama za administrativno rasterećenje u Ministarstvu. Ukoliko se doista promjena dogodi, pozdravljamo je, godinama pozivamo da se putni nalozi maknu od nas. Međutim, to je tek kap u moru administrativnog opterećenja koje obiteljski liječnici imaju i koja nas guše pa ne možemo dovoljno kvalitetno raditi redovan posao”, istaknula je Ban Toskić.

Time će se pojednostaviti posao liječnicima u manjim gradovima. Ali, prekinut će se i praksa kažnjavanja, što je jako bitno.

“Dakle, za svaki putni nalog koji je liječnik izdao, a HZZO je procijenio da nije bio opravdan, sve troškove prijevoza pacijenta plaćao je liječnik iz svoje plaće. Takvih kazni je bilo, uz obrazloženje da je to zakonska obveza, naplatiti štetu od liječnika”, pojasnila je predsjednica HOKOM-a.

N1

Trenutno traju godišnji odmori, što je za liječnike teško jer rade dodatni posao.

“Nadamo se što većem broju turista, ali liječnika za njih nema. Kao ni za sezonske radnike, a jedva ih ima i za lokalno stanovništvo. Zamjena nema i kompletno radno rasterećenje past će na liječnike. No, posao mora neometano ići.”

Upravo zato bi veliko olakšanje bilo maknuti teret administracije s liječnika na one kojih se tiče.

“Nama je najbitnije da možemo raditi svoj posao. Nikakvo dodatno zapošljavanje nije nužno. Dobro bi nam došle medicinske sestre, ali svjesni smo da ih nedostaje. No, administrativno rasterećenje bi bila velika pomoć, koja je izvediva. Sestri je prije epidemije za administriranje otpadalo 70 posto vremena, meni 30 posto. Na posao koji ne bi trebao biti naš.”

Na kraju je pozdravila jedan bitan pravilnik.

“Gotovo četiri godine smo vodili tešku borbu da nama Ministarstvo unutarnjih poslova ne nametne ulogu onih koji će svojim pacijentima oduzimati vozačke dozvole. Pravilnikom se definira da će pacijenti biti upozoreni na svoje stanje, a odgovornost je potom svakoj osobi posebno. Volimo biti optimistični, ali aktualne brojke ne daju nam razloga za to. Liječnici su sve stariji, mladi nezainteresirani. Za svaki korak naprijed, administracija nas baca dva unazad”, zaključila je Nataša Ban Toskić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!