Ban Toskić: Očekujemo veliko nezadovoljstvo pacijenata, ali tako je htjela Vlada

Vijesti 04. srp 202219:17 2 komentara
N1

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirala je za Dnevnik ne sudjelovanje na okruglom stolu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Naše četiri udruge održale su sastanak u kojemu smo baš kao pravi profesionalnici ponovo preispitali svoje stavove i ponovo smo zaključili da je prijedlog nacrta novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti za nas neprihvatljiv, osobito u dijelu koji se tiče obaveze sudjelovanja u radu hitne medicinske pomoći i objedinjenih hitnih bolničkih dijela po rasporedu ravnatelja bolnice, ravnatelja hitne medicine i ravnatelja domova zdravlja”, naglasila je.

vezana vijest

Za izjavu ministra Beroša da njegovo strpljenje ima granica navodi da je to pokušaj zastrašivanja. “Kad nešto nije onako kako je on zamislio ljuti se i pokušava svu krivicu kad nešto nije dobro svaliti na drugoga. Naše strpljenje je odavno nestalo”, poručila je.

“Obiteljski liječnici moraju se braniti od javnih optužbi da su neradnici”

Tvrdi da se od početka pandemije obiteljski liječnici moraju braniti do javnih optužbi da su neradnici, da su krivi za bolovanja i za broj oboljelih.  “Za sve u sustavu su krivi, poziva se građane da nas tuže na posebne mail adrese, koji god problem da se pojavi ministar će naći načina da skrene pozornost na obiteljsku medicinu”.

Dodaje da postoji nastojanje da ih se uvjeri da je zdravstvena administracija u pravu. “Mi smo tu da se složimo, ne prigovaramo i da pokorno pristajemo na sve što nam se nameće”.

“Kada javno progovorimo o tim problemima, jer nas se službeno ne želi saslušati, optužuje nas se da ne radimo na korist pacijenata i da želimo srušiti ministra. Nama je interes da imamo ministra koji nas želi saslušati čime bi pokazao da nas cijeni kao struku, koji će uvažiti naše argumente. Vidjet ćemo što će se dalje događati. Svaki liječnik mora preko zakona, a i prema svojim etičkim i moralnim obavezima pružiti hitnu pomoć svakom pacijetnu, to nije nikad nije bilo upitno i nikada neće biti”, naglasila je.

Navodi da država i lokalna samouprava moraju naći načina da osiguraju građanima dovoljno timova medicinske pomoći.

“Kao liječnici učinili smo sve da taj zakon ne bude usvojen”

Zakon o sigurnosti na cestama također neće podržati.

“Oko njega istupamo dulje od godinu dana. Ne vidim načina kako bismo sada prihvatili taj zakon. Mi smo legalisti i ako zakon bude izglasan mi ćemo ga se pridržavati. No želimo da cjelokupna javnost zna da smo kao liječnici učinili sve da taj zakon ne bude usvojen jer smatramo da je na štetu pacijenata vozača i da neće riještiti problem sigurnosti prometa”.

Poručuje da ono što će se dalje događati nije njihova odgovornost. “Očekujemo veliko nezadovoljstvo pacijenata, konflikte u ordinacijama, ali tako je htjela Vlada i mi ćemo se pridržavati zakona”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare