Bandićeva smrt skroz promijenila kampanju za Zagreb, u HDZ-u počele konzultacije

Vijesti 01. ožu 202109:49 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio, a karte se sada ponovno miješaju, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Mnogi sugovornici sa zagrebačke političke scene smatraju da će svi gradonačelnički kandidati morati mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su redom kampanje temeljili na žestokoj kritici Milana Bandića, navodi dnevnik.

VEZANE VIJESTI

Zanimljivo će biti i na ljevici jer sada, kako neki tvrde, rastu šanse SDP-ovu kandidatu Jošku Klisoviću, ali i na dijelu političkog spektra od centra nadesno gdje više nema izraženog favorita.

Takva situacija mogla bi ići na ruku Bandićevu koalicijskom partneru HDZ-u kojemu će se nesumnjivo prikloniti dio njegovih birača. No, HDZ-u je problem njegov kandidat – široj zagrebačkoj javnosti nepoznati Davor Filipović, koji u svojim prvim javnim istupima i nije briljirao. HDZ-ovi izgledi, nakon Bandićeva odlaska, bili bi puno bolji da je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, pristao na ponudu Andreja Plenkovića i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.

Ovako su se pojavile i spekulacije hoće li HDZ u novonastaloj situaciji možda i mijenjati svog kandidata. Nema sumnje da će Plenković učiniti sve da HDZ iskoristi priliku koja mu se neočekivano ukazala da ipak napravi dobar rezultat u Zagrebu. To znači da će maksimalno mobilizirati stranku, no za sada nema naznaka da bi mijenjao kandidata.

Ovo je potpuno nova situacija i novi izazov za sve, a posebno za HDZ – rekao je Jutarnjem listu jedan od sugovornika iz te stranke. Smatra da će se dio Bandićevih birača sada prikloniti njima.

“Ako HDZ bude dobro vodio kampanju, ako se šef stranke Andrej Plenković maksimalno angažira, onda nam se otvaraju velike šanse da budemo najjača lista na izborima za zastupnike Gradske skupštine, a da naš kandidat Davor Filipović uđe u drugi krug. Mislim da bi mu za to bilo dovoljno 20 posto glasova”, kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako su konzultacije u HDZ-u već počele, ali da za sada nitko ne spominje da bi mogli promijeniti svog kandidata, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!