Bandićeva zamjenica odbila uzeti 6+6: Ta je povlastica ozbiljan problem

Vijesti 05. lip 202120:09
olivera majić
Izvor: N1

Olivera Majić, bivša Bandićeva zamjenica komentirala je smjenu vlasti u hrvatskom glavnom gradu.

Novinari RTL-a su je pitali zašto nije uzela povlasticu pune plaće narednih šest mjeseci i što misli o onima koji jesu.

Ta zakonska mogućnost opravdava se činjenicom da je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnicima zabranjeno obavljati 12 mjeseci, odnosno godinu dana, poslove u tijelima gdje su obavljali dužnost, u drugim tijelima povezanim trgovačkim društvima ili pravnim osobama. Međutim, možemo pretpostaviti da tu pogodnost u politici koriste one osobe koje, očigledno nakon posla u politici, nisu zapošljive na tržištu rada.

Kako sam ja ugovorila svoj povratak, mogla sam ga ne ugovoriti i uistinu koristiti ove pogodnosti sa svojim bivšim poslodavcem. Smatram da je to jedan ozbiljan problem ako ga samo sagledate u kontekstu kompetencija osoba koje su u politici. Ako od odlaska iz politike i obnašanja dužnosti nisu spremni konkurirati na tržištu rada, to dovodi u pitanje njihove profesionalne i stručne kompetencije kojima su obavljali posao politike. Posao politike je vrlo ozbiljan posao.

Što govori svaki taj potez? Dakle, govorimo sad konkretno, Jelena Pavičić Vukičević, vaša donedavna suradnica je napravila isti taj potez. Što to govori o tim ljudima koji su posegnuli za nečim što jest zakonska mogućnost?

Kažem, to se opravdava zakonom, ali mislim da je jako važno i na tragu i onih prijedloga da se ograniči broj mandata, zapravo pomagati i osobama, koje ako provedu veći broj godina u politici, ako im nisu ograničeni mandati, zasigurno ne stječu one kompetencije koje ih trebaju poslati na tržište rada osim ako tijekom obavljanja političke dužnosti vi nemate dovoljno vremena da usavršavate neke vaše kompetencije mimo vaših radnih zadataka, ali zamjenica gradonačelnika zasigurno ih nema jer ja to najbolje znam u protekle četiri godine.

Vi ste se vratili na svoj stari posao, a Jelena Pavičić koja je dogovorila posao, čuli smo sad to, od jeseni ipak koristi ovu mogućnost. Znači li to da ona nema kompetencije na tržištu rada?

Ima. Ne znam koji je kolegica Pavičić Vukičević posao dogovorila.

PROČITAJTE JOŠ

Poznajem njezine kompetencije iz njezinog političkog djelovanja, a za ostale nisam upoznata.

Govori se da bi bila predavač na fakultetu.

Uistinu s tim nisam upoznata. Znam da je to jedan ozbiljan proces. Znam da je to proces zapošljavanja koji zapravo zahtijeva jednu apsolutnu transparentnost i ne vidim zašto se neki drugi ne bi natjecali za isti taj posao na Kineziološkom fakultetu kada bude raspisan javni natječaj.

Što mislite o pojedincima, zapravo dobrom dijelu njih, ljudima koji su odlučili ne dati svoj mandat na raspolaganje? Je li to korektno prema novoj upravi?

I vi novinari ste često voljeli pročelnike zvati gradskim ministrima. Ja mislim da je ovo pitanje pročelnika u ovo vrijeme prenaglašeno nepotrebno. Primjerice, kako je moguće da premijeru, predsjedniku vlade, tražimo da bira ministre na javnim natječajima. Mislim da svaki gradonačelnik ima pravo izabrati pročelnike zbog toga što su pročelnici njegov najuži tim.

Ako netko ne želi na to pristati, što to onda govori o njemu?

To su ove situacije u kojima se često pozivamo na zakon, vidjeli ste. Prema zakonu imamo ovu mogućnost. Ja mislim da je čovjek prije svega osoba, pa onda profesionalac, pa onda osoba koju štiti određen zakon. Naravno, to je moje mišljenje. Mislim da je ta priča o profesionalizaciji javne uprave i javnih natječaja dovedena do apsurda. Jako mi je važno ovo naglasiti – iza svih tih pročelnika zapravo stoje zaposlenici, službenici, namještenici koji, garantiram, u Gradu Zagrebu odlično rade svoj posao, profesionalno, a ako je bilo netransparentnih zapošljavanja, ako model zapošljavanja pod egidom profesionalizacije javne uprave nije adekvatan, onda za to odgovara čelnik jedinice lokalne samouprave.

Jeste li razočarani odnosom bivših kolega prema vama. Bili ste smijenjeni s mjesta šefice Stožera u Zagrebu. Jelena Pavičić vas je smijenila. Kako uopće gledate na samo stanje stvari u stranci Milana Bandića 365? Niste ni bili na listi za Skupštinu? Je li to bilo nešto što je vaša odluka ili?

To jest bila moja odluka nakon neprimjerenih komunikacija vezanih uz smjenu Stožera koju sam, nadam se, javnosti demantirala argumentima. Pokušavam biti korektna. U javnosti svi trebamo naučiti korektno govoriti. Ne mislim da je to samo bila neprimjerena komunikacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar