Banožić najavio modernizaciju Hrvatske ratne mornarice

Vijesti 23. lip 202217:311 komentar
Izvor: N1 / Ivan Hrstić / Ilustracija

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je prilikom radnog posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ komentirao skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane Republike Hrvatske i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH.

Zahvalivši pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM) za besprijekorno obavljanje zadaća koje se pred njih postave, ministar obrane istaknuo je da će Vlada RH nastaviti provodi politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Podsjetio je da su donesene brojne mjere vezane za poboljšanja materijalnih prava i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, i da od 2016. plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste svake godine, dodaju iz MORH-a.

Banožić je rekao kako je izmjenama zakona kojima se uređuje služba u Hrvatskoj vojsci, uveden prvi ugovor za mornara i vojnika na određeno vrijeme na dvije godine i drugi ugovor na neodređeno vrijeme.

„Novim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Tako je u HRM u 2020. i 2021. primljeno 70 mornara“, dodao je ministar obrane.

Istaknuo je i značajna ulaganja u Hrvatsku vojsku, izdvojivši nabavu višenamjenskog borbenog aviona i helikoptera Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, vozila pješaštva Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku, izgradnju obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu.

„Opremanjem obalnim ophodnim brodovima poboljšat će se sposobnost nadzora i zaštite prava i interesa Hrvatske na moru te će se osigurati operativnost HRM-a, odnosno Obalne straže što je definirano u strateškim dokumentima“, rekao je Banožić.

Skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane RH i Dugoročnog plana razvoja OS RH

Ministar se osvrnuo i na skoro upućivanje u proceduru Strategije obrane RH i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH.

„Hrvatska ratna mornarica održavat će i unaprjeđivati postojeće sposobnosti uvođenjem u operativnu uporabu četiri obalna ophodna broda. Razvoj novih sposobnosti osigurat će se opremanjem protuminskim brodom s opremom te će se modernizirati raketne topovnjače“, rekao je Banožić.

Nabava protuminskih brodova potrebna je da bi se dostigla sposobnost zaštite plovnih ruta i ključne infrastrukture te osigurala potpora i zaštita vlastitih i savezničkih pomorskih snaga.

Zapovjednik HRM-a kontradmiral Ivo Raffanelli i čelnici ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva HRM-a prezentirali su dostignuća i izazove HRM-a.

„Uz povećanje aktivnosti Obalne straže RH u stalnom nadzoru Isključivog gospodarskog pojasa, sve vježbe postrojbi HRM-a kao i angažman u operacijama potpore miru proveli smo sukladno planiranom“, kazao je kontraadmiral Raffanelli.

Radnom posjetu nazočili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović i savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, priopćio je MORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar