Banožić najavio smanjivanje ovlasti Milanoviću? ‘Vojsci je potreban mir’

Vijesti 01. svi 202220:41 > 02. svi 2022 08:41 2 komentara
N1

Ne vrijeđam ja predsjednika, nego on vrijeđa hrvatski narod, poručio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić, istaknuvši da u Vladi nemaju namjeru udovoljiti zahtjevu Predsjednika Republike da mu se zakonskim izmjenama povećaju ovlasti u Oružanim snagama.

Gostujući na RTL-u ministar Banožić je odbacio i teze da su postojale opcije po kojima je i on trebao biti smijenjen u aktualnoj rekonstrukciji Vlade.

“Rekonstrukcija za mene kao ministra obrane nikada nije bila tema između premijera i mene, ona je bila nametnuta od dijela medija koji su poticali tako nešto. Jasno je da je premijer taj koji predlaže ministre, a isto tako i u slučaju sa mnom”, naglasio je.

Upitan je li mu u tome pomoglo što je na meti uvreda predsjednika Zorana Milanovića, odgovorio je da ne vrijeđa predsjednika države, nego on vrijeđa hrvatski narod.

“To je bitna teza koju trebamo postaviti. Ja radim svoj posao časno i pošteno od kada sam došao u Ministarstvo obrane, isto tako kada sam bio u državnoj imovini. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno, na čast hrvatske države”, istaknuo je Banožić.

Predsjednik zaziva promjenu zakona i traži veće ovlasti. Banožić je komentirao hoće li mu Vlada ispuniti zahtjev.

“Nećemo mu ispuniti zahtjev. Zakon iz 2013. godine je Zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme, za vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran i Milanović koristi prostor u zakonu i radi stvari koje radi, a vidimo da to stvara problema za hrvatsku vojsku. S ciljem zaštite hrvatskih vojnika i vojnikinja, ići ćemo prije izmjenama zakona koje će biti prije svega na korist vojnika”, kazao je.

Na pitanje znači li to manje ovlasti za predsjednika, Banožić je kazao da je vojsci potreban mir.

“Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj. Vojnici kad su odlazili na zadnjem kontingentu u Kosovu, zabranio je novinarima ulazak u vojarnu što nije bila praska. Ročnici u Požegi nemaju mogućnosti dobiti svečanost kakve su imale njihove kolege”, kazao je.

Na ponovljeno pitanje znači li to manje ovlasti za Milanovića, Banožić je kazao: “Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtiti po medijima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare