Banožić: Nemam namjeru raditi štetu HV-u, tada bih se ponašao kao Milanović

Vijesti 21. lis 202119:28 1 komentar
Miroslav Lelas/PIXSELL, Ilustracija

Ministar obrane Mario Banožić reagirao je na priopćenje iz Ureda predsjednika RH u kojem se tvrdi da on laže, kao i na današnje izjave Zorana Milanovića.

“Neću povući ni poništiti svoju odluku o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula”, kazao je za Jutarnji list ministar obrane Mario Banožić.

VEZANE VIJESTI

“Nemam namjeru raditi štetu Hrvatskoj vojsci svojim izjavama. Tada bih se ponašao kao on. Svjesno radi pritisak na zapovjednike od prvog dana. Ovo je samo rezultat svega. Vojnici imaju svoj život i vojni put, oni su Hrvatska vojska. Ne Predsjednikova vojska”, pojasnio nam je ministar obrane.

Ova izjava ministra obrane uslijedila je nekoliko sati nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović ultimativno zatražio povlačenje odluke o umirovljenju bivšeg zapovjednika Počasno zaštitne bojne, a u suprotnom će, nagovijestio je, blokirati sve odluke Vlade za koje ima ovlasti.

Priopćenjem se oglasio i Ured predsjednika u kojem su među ostalim napisali: “Ministar obrane Mario Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e. Umjesto da objasni javnosti zašto je jednog uzornog, odlikovanog i najbolje ocijenjenog časnika HV-a preko noći potjerao iz vojske, ministar Banožić iznosi sljedeće laži.” Više čitajte OVDJE.

Demantij Ministarstva obrane

Na reakciju Ureda predsjednika stigla je i službena reakcija Ministarstva obrane koju prenosimo u cijelosti:

“Akt koji je objavio Ured PRH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja je datiran s danom 11. listopada 2021., ali nije ga toga dana zaprimio Kabinet ministra nego onako kako je rekao u svojoj izjavi ministar obrane.

VEZANE VIJESTI

Načelnik Glavnog stožera OSRH bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.

Očito je da Ured Predsjednika Republike Hrvatske ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. godine i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i 2019. godine. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu sukladno navedenom Zakonu.

Nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane.

Ministarstvo obrane ističe da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare