“Banožić od verbalnih egzibicija dobio opekline, ne znam hoće li se oporaviti”

Vijesti 08. stu 202110:09 > 12:44 1 komentar
N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u Novom danu je komentirala sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost te odnos između predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

Smatra da tema sukoba između ministra Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića nije tema za Vijeće za nacionalnu sigurnost: “Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost je ozbiljna s predsjednikom države, predsjednikom Vlade, četiri ministra, zna biti i Glavni državni odvjetnik te šefovi sigurnosnih službi. Te sjednice se pripremaju i svi su ozbiljni, očekivala bih da bude po točkom Razno iako je dominantna u javnosti, ali u suštini nema ozbiljnost, važnost za nacionalnu sigurnost.”

VEZANE VIJESTI

“Ovo su verbalne eskapade i jednog i drugog predsjednika. Nije bilo dosad ovakvih snažnih izjava, bit će još novih situacija jer su njih dvojica u bitnim stvarima sinhronizirani kad je u pitanju vanjska i unutarnja politika. Ovo su verbalne egzibicije u koje je ministar Banožić nespretno uletio i dobio opekotine od kojih ne znam hoće li se oporaviti. Dirati u predsjednikovo dvorište kad je riječ o protokolarnoj funkciji, a to je šef te počasne bojne, bilo je nepromišljeno. Kad sam bila ministar, nisam se slagala sa svime što je predsjednik Mesić odlučio, no on je izravno izabran od naroda, ja nisam bila. Rekla bih da je stav Ministarstva drugačiji, ali nisam išla podmetati. To u ovo slučaju nije bilo i to je nekorektno, nepristojno i nije uobičajeno”, dodaje Vesna Škare Ožbolt.

Komentirajući današnji sastanak premijera s vojnim zapovjednicima rekla je:

“Ovo sad ima okus i miris latinoameričke priče gdje treba posebno razgovarati s vojskom. Što je to? Ne razumijem. Pripremne sjednice koje se najavljuju, takvih je bilo milijun, nisu se nikad objavljivale. Kakve su to poruke? Da vojska nije pod kontrolom? Da netko manipulira vojskom? Naš Ustav i zakoni su posloženi da vojska nije neko treće tijelo, a ovako se stvara.”

O stanju u vojsci kaže: “Predsjednik inače otvara teme na specifičan način, drugačije ne može. On kandidira teme na specifičan način koji ima odjeka i morat će se poraditi na tome. Materijalno i financijsko stanje u Oružanim snagama je tema Vijeća za nacionalnu sigurnost.”

Škare Ožbolt ne smatr da je Zoran Milanović zloupotrijebio ulogu predsjednika: “Ali je poslao lošu poruku kad je časnika, koji nema čin potreban za novog kandidata za počasnu bojnu, išao u izvanredno promaknuće.”

“Ako predsjednik kaže ne, onda je to ne”

Naglasila je još jednom da je vojska u nadležnosti predsjednika Republike i da se ministar mora konzultirati s njim oko poteza:

VEZANA VIJEST

“Vojni dio je jasno u nadležnosti predsjednika Republike. Ministar je tu administrativno tijelo. To je kao Vrhovni sud – predsjednik VS-a je vrhovni sudac svih sudaca, nije ministar i ne može se miješati u njegov dio. Ministar administrira u smislu sudske uprave. Ministar ima tu ovlast, ali je mora koordinirati s predsjednikom države i ako predsjednik kaže ne, onda je to ne. Uletio je nespretno i neoprezno.”

Ipak, ne vjeruje da je Andrej Plenković na to utjecao, već da je jednostavno ministar neoprezno uletio u sukob ne poznavajući “normalnu komunikaciju između institucija”. Također, smatra da si je ministar time srušio poziciju.

Na koncu se prisjetila situacije od ranije: “Ako netko počne objavljivati anketu koji je zgodniji predsjednik, Milanović ili Plenković, onda smo svi nadrapali. Sjećam se situacije sa Sanaderom i Vidoševićem, to je bila drama kad su se prepucavali. Tvrda kohabitacija je samo na percepcijskoj prirodi, u glavnim pitanjima prilično se dobro slažu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare