Banožić se sastao s ukrajinskim kolegom Reznikovim: Čvrsto stojimo uz Ukrajinu

Vijesti 29. ožu 202318:49 0 komentara
Morh

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu se u Odesi sastao s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, potvrdivši još jednom podršku Hrvatske Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Ministar obrane Mario Banožić boravio je u srijedu 29. ožujka 2023. godine u jednodnevnom službenom posjetu Ukrajini u sklopu kojeg se u Odesi sastao s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim s kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i o pomoći koju joj Hrvatska pruža, priopćeno je iz ministarstva obrane.

“S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija. Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskog, ministra Reznikova i drugih lidera opstaje i uspijeva u svojoj borbi“, rekao je ministar Banožić.

Morh

Ministar Banožić poručio je ukrajinskoj strani da i dalje mogu računati na Vladu Republike Hrvatske koja od samog početka ruske agresije pruža sveobuhvatnu pomoć Ukrajini: diplomatsku, političku, financijsku, tehničku i humanitarnu, uključujući i zbrinjavanje izbjeglica, kao i usvajanje svih sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

Trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u okruženju Republike Hrvatske u jugoistočnoj Europi. Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi“, poručio je Banožić.

Istaknuvši važnost nastavka podrške međunarodne zajednice Ukrajini, ministar Banožić je naglasio da su neprihvatljivi zločini kojima svjedočimo u Ukrajini te da Hrvatska podržava rad Međunarodnog suda pravde i pozdravlja ukrajinski Plan od deset točaka za postizanje pravednog mira pri čemu je kao područje buduće suradnje istaknuto razminiranje, poslijeratni oporavak i rehabilitacija vojnika.

“Banožić poklonio ukrajinskom kolegi repliku Vukovarskog vodotornja”

Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov zahvalio je ministru Banožiću na posjetu i na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini na njezinom putu za slobodu i neovisnost.

Kao simbol razumijevanja strahota koje proživljava ukrajinski narod, a ujedno i kao podsjetnik na Domovinski rat, ministar Banožić poklonio je ukrajinskom ministru obrane repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda kao i tijelo neaktivirane granate 120 mm koja je za vrijeme Domovinskog rata ispaljena na ministrove rodne Vinkovce. Ministar Reznikov ministru Banožiću darovao je geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju.

Morh

Također, izražavajući nadu u što skorije smirivanje ratnih sukoba i slobodu Ukrajine ministri su razmijenili navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia i dres s brojem 10 ukrajinskog nogometnog kluba “Čornomorec” iz Odese gdje je prikazan i prigodni film.

“Posebno me se dojmio ovaj kratki film koji jasno prikazuje, ali i šalje poruku o povezanosti i razumijevanju između Hrvatske i Ukrajine. Prikazana je snaga,volja i jedinstvo ukrajinskog naroda te se šalje poruka da unatoč ratu, moramo učiniti sve da život nastavi ići dalje”, poručio je ministar Banožić.

U sklopu posjeta Ukrajini, ministar Banožić položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu. Posjetio je i školu ronioca gdje je s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice te je posjetio brod ukrajinske mornarice i susreo se s mornarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!