Banožić: NATO je temelj kolektivne obrane u Europi

Vijesti 13. sij 202219:43 > 19:44
MORH

Geopolitički izazovi traže zajednički pristup EU-a, NATO-a i UN-a u cilju uspostave stabilnosti država partnera jer razne skupine nastoje sve agresivnijim djelovanjem osujetiti napore Unije za jačanje stabilnosti našeg susjedstva, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sastanku sa svojim europskim kolegama.

Ministar obrane Banožić sudjelovao je 12. i 13. siječnja u francuskom Brestu na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji je organiziralo francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, priopćio je u četvrtak MORH.

“Razne skupine svojim sve agresivnijim djelovanjem nastoje umanjiti napore Europske unije usmjerene na jačanje stabilnosti našeg susjedstva. Geopolitički izazovi i aktualnosti zahtijevaju zajednički pristup EU-a, NATO-a i UN-a u cilju uspostave stabilnosti država partnera”, rekao je Banožić u svom obraćanju.

Tema prvog dana sastanka bila je djelovanje državnih i nedržavnih aktera u područjima provedbe EU misija i operacija, a glavni tajnik UN-a Jens Stoltenberg izvijestio je ministre o sastanku Vijeća NATO-Rusija održanog ranije toga dana.

Uz ministre obrane EU-a i glavnog tajnika NATO-a  sudjelovali su podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix i predsjednica pododbora Europskog parlamenta za sigurnost i obranu (SEDE) Nathalie Loiseau.

Druga sjednica održana je na temu očuvanje strateških interesa EU-a u osporenim domenama s fokusom na svemir.

Prema priopćenju, Banožić je rekao da je zbog rastućeg broja neprijateljskih aktivnosti u toj domeni potrebno osmisliti sveobuhvatan pristup kako bi se osigurali ekonomski i strateški interesi te stabilno i održivo korištenje resursa.

Istaknuo je kako buduća EU strategija za svemir u području obrane i sigurnosti mora doprinijeti jačanju zajedničkog razumijevanja i političke svjesnosti o povezanosti svemira i obrane, što će doprinijeti i mogućnosti identifikacije prijetnji.

“Korištenje europskih obrambenih inicijativa poput PESCO-a, CARD-a i EDF-a može doprinijeti daljnjoj sinergiji između civilnih i obrambenih industrija. EU u navedenom području mora nastaviti razvijati međunarodni pravni okvir što je još jedno od područja suradnje s partnerskim organizacijama NATO-om i UN-om”, kazao je ministar.

Na radnom ručku, na kojem je sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, raspravljalo se o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa, dokumenta na kojem EU i države članice rade više od godinu dana, a čije se usvajanje očekuje u ožujku ove godine.

Rasprava je, dodaje MORH u priopćenju, bila usmjerena na ključna politička pitanja koja će biti smjernica našim naporima na području sigurnosti i obrane za idućih 5 do 10 godina.

Banožić ukazao na važnost brzog usvajanja treće po redu Deklaracije o EU-NATO suradnji s obzirom da je, kako je rekao, NATO temelj kolektivne obrane u Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.