Bauk: Nadam se da nećemo morati prodati riječku rafineriju zbog Schengena

Vijesti 22. stu 202211:25 1 komentar
N1

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk komentirao je u N1 Studiju uživo ulazak Hrvatske u Schengen te odnose premijera i predsjednika.

“Hrvatska je bila spremna tehnički ući u Schengen još 2015., 2016. godine, sve ostalo je pitanje političke odluke država. Što se tiče poruka austrijskih dužnosnika, nisam siguran da se radi o poruci za unutarnje potrebe jer je čini mi se preko milijun građana Austrije bilo u Hrvatskoj prošle godine. Ulazak Hrvatske u Schengen bi i njihovim stanovnicima olakšao dolazak u Hrvatsku”, rekao je.

Navodi kako postoje određene špekulacije da se tu u radi o odnosima unutar EU gdje je Hrvatska iskorištena kao objekt, kako bi Austrija digla glas protiv nekih drugih država kroz koje prolaze migranti.

“No, sutra dolazi austrijski kancelar u Hrvatsku pa se nadam da ćemo dobiti neke odgovore. Nadam se da nećemo sad morati prodati rafineriju u Rijeci Austriji zbog Schengena kako smo morali prodati sisačku Mađarima zbog OECD-a”, rekao je Bauk.

Navodi kako sumnja da se tu radi o problemu propusnosti hrvatsko slovenske granice te nije siguran da je to temeljni problem.

“Meni nije jasna migrantska politika koju ima EU, s jedne strane se države bune što im dolazi previše migranata, a s druge strane se bune zbog agresije hrvatske policije na granici”, rekao je te dodao: “Ne znam kako bi spriječili nekoga da prijeđe granicu tko ju želi prijeći, osim fizički. Prelazak granice bez dokumenata ne spada mi pod pitanje ljudskih prava”.

VEZANA VIJEST

Što se tiče terorizma u Hrvatskoj, kako kaže,  oni koji su na vlasti vole malo pokazivati brigu za svoju ugroženost jer se time skreće pažnja s drugih stvari.

“Ako su policija i druga tijela progona, detektirali, locirali i podigli optužnicu protiv jednog muškarca, on će biti procesuiran prema dokazima koji budu tamo navedeni. Dosta toga se može vidjeti na društvenim mrežama bez neke velike detekcije ili istražnih postupaka i operacija, vidjet ćemo koliko će još biti takvih optužnica za terorizam kako je premijer najavio. Kad sam ja bio ministar, dobio sam nekoliko poruka u inbox, najčešće vezano uz ćirilicu ili zakon o životnom partnerstvu, ali otvorenih prijetnji nije bilo”, rekao je saborski zastupnik.

Smatra da se društvo nije radikaliziralo, onaj slučaj plinskih boca na ulici je dovoljno radikalan da se ne treba dodatno radikalizirati, kako kaže.

Komentirao je i odnose predsjednika i ministra obrane.

“Ministar obrane Mario Banožić se bez podrške premijera ne bi upuštao u takve akrobacije i odnose s predsjednikom koji je ujedno i Vrhovni zapovjednik. Bez intervencije predsjednika Vlade odnosi se neće moći normalizirati. Predsjednik države neprestano poziva da se to riješi, on nema drugih mogućnosti nego pozivati i čekati odziv s druge strane”, kazaos je.

Bauk smatra kako Vlada i predsjednik trebaju konačno sjesti i riješiti probleme.

“Ovo je win win situacija za Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića jer su obojica dvojica najpopularnijih političara u zemlji. Oni zapravo misle da su najbolji na svijetu”, rekao je te dodao: “Ukoliko ne bude dogovora u Saboru, ukrajinski vojnici se neće obučavati. Dvotrećinska većina ne može odlučiti jer o tome odlučuju Vlada i predsjednik, nema Sabora u tom slučaju. Ovo bi bio državni udar da Vlada sruši vojsku, a ne obrnuto. Ako predsjednik ili Vlada nešto ne žele, to se neće dogoditi. Ako nema dogovora, nema aranžmana, bez dogovora, nema obuke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare