Bauk: Ne znam tko bi glasao za mene četvrtog, a Hasanbegovića šestog na listi

Vijesti 30. ožu 202314:46 0 komentara
N1

Saborski zastupnik SDP-a Arsken Bauk u Studiju uživo komentirao je aktualne političke događaje.

Komentirao je propalo vještačenje Agrokora. Arsen Bauk smatra kako će to biti blamaža DORH-a ako takva odluka bude potvrđena i na Visokom kaznenom sudu.

“Ova odluka je posljedica onoga što smo imali prilike pratiti u svjedočenju gospodina Kamala koji je svjedočio kako je došlo do njegovog izvješća. Mislim da u prvoj ocjeni Županijski sud nije prihvatio da se preispituje taj dokaz, preispitivanje je krenulo na intervenciju Visokog kaznenog suda”, podsjetio je Bauk i napomenjuje da se to vrlo rijetko događa.

“Sve je krenulo od takozvanog zakona ‘lex Agrokor'”

Nije htio nagađati što će se dogoditi u žalbenom postupku kao ni to je li ispravno da jedna tvrtka obavlja posao za suprostavljene strane. “Bude li pravomoćna odluka za vještačenje očekujem na Državno-odvjetničkom vijeću stegovni postupak prema onome tko je počinio takvu krupnu pogrešku”, rekao je Bauk.

Komentirao je i izjave Ivice Todorića koji tvrdi da je ovo dokaz da je postupak protiv njega i Agrokora namješten. Bauk kaže da neće biti odvjetnik ni Todoriću ni DORH-u. “Sve je krenulo od takozvanog zakona “lex Agrokor”, a prije toga od grupe Borg. Cijela javnost je svjedočila kako je zakon donesen i kako su međusobno članovi grupe komunicirali i koji im je bio cilj. Ovo nas na to podsjeća i vjerojatno će biti dio političke arene kad ova stvar postane pravomoćna”, smatra Bauk.

“Sagledavajući sve kako se radilo u razdoblju kad je Todorić vodio Agrokor, nije cvjetalo cvijeće ni u njihovo preduzeće tada”, kaže Bauk komentirajući poruke Ivice Todorića da sve dokazuje da se protiv njega vodi politički montiran proces.

Govorio je i o mogućem Todorićevoj kandidaturi na izborima. Kaže da se u demokratskoj zemlji svatko može kandidirati, ali nije htio komentirati njegov mogući uspjeh na izborima. Bauk osobno smatra da Todorić neće igrati značajniju ulogu u sljedećem sazivu parlamenta.

Podsjetio je da je Todorić i 2010-2011. godine također pokušao izaći na izbore, ali da ni onda nije pomrsio nikakve račune SDP-u.

Komentirao je i ankete te rejting političkih stranaka i SDP-a. Rekao je i da su po trenutnim anketama najveće stranke u Hrvatskoj HDZ i SDP te da ako SDP uspije okupiti većinu u Saboru da će sljedeći premijer biti Peđa Grbin. Također, smatra da među onima koji su neodlučni, postoji bazen onih koji nisu zadovoljni smjerom u kojem ide Hrvatska te ističe da je zadatak svake opozicije da pokuša uvjeriti njih da izađu na izbore i da svoje nezadovoljstvo radom Vlade pretoče u glas nekoj od oporbenih političkih stranaka.

“Zato služe politički radi i izborna kampanja”, zaključuje Bauk i dodaje da matematički gledano HDZ ima 29 posto, a do 100 ima 71 posto.

“Ne očekuje široku predizbornu koaliciju”

Rekao je da ne očekuje preširoku predizbornu koaliciju oporbenih stranaka. “Ne znam tko bi glasao na listu na kojoj bi na četvrtom mjestu bio ja, a na šestom Hasanbegović”, kaže Bauk i dodaje da vjerojatno ne bi ni oni.

“A što se tiče sporazuma nakon izbora, vidit će se tko je koliko dobio, utvrdit će se postoji li mogućnost sklapanja parlamentarne većine i to je to”, kaže Bauk i napominje da bi je sklapali temeljem političkih dogovora , prioriteta i programa.

Na pitanje znači li to da će sklapati koaliciju sa Domovinskim pokretom, Hasanbegovićem ili Mostom, strankama s desna te hoće li ona biti neobična s obzirom na deklarirane politike tih stranaka Bauk kaže da će bit manje neobiče od trenutne koalicije na vlasti.

“Svakako koalicija u kojoj su Hrvoje Zekanović i Milorad Pupovac koja sada vlada nije ništa neobičnije od bilo koje koalicije koju bi današnja oporba mogla sklopiti”, kaže Bauk i dodaje da ako je moguća koalicija Zekanovića i Pupovca onda ne vidim što bi stigmatiziralo koju kombinaciju.

Kaže da bi bilo najidealnije da SDP dobije sam većinu. Rekao je da je nemoguće jedino da SDP izađe na izbore. Nije htio reći s kim bi SDP mogao koalirati, ali je kategorički odbio koaliciju s HDZ-om. “Siguran sam da će stranačka tijela donijeti odluku o tome”, rekao je Bauk i dodao da su već odavno počeli pripreme za izbore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!