Bauk: Pravo na pobačaj ne mora ući u Ustav kroz Sabor, postoje i drugi načini

Vijesti 10. lip 202216:58 0 komentara
N1

Potpredsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk govorio je o HDZ-ovom prijedlogu ustavnih promjena vezanih uz provođenje referenduma.

“Prijedlog koji se tiče referenduma vrlo je sličan prijedlogu SDP-a i dijela opozicije, ali i dijela tadašnjih vladajućih. To se više manje poklapa. Ne bih rekao da su prepisivali, ali su se potrudili da to ne bude previše različito tako da nam smanje prostor za primjedbe”, kazao je Bauk.

Istaknuo je četiri osnovne postavke u kojima vidi sličnost s HDZ-ovim prijedlogom.

vezana vijest

“Prvo je da se za donošenje odluke na referendumu uspostavljaju pravila koja se tiču broja glasova koje prijedlog treba dobiti. Drugo je da se smanji broj potpisa. Treće je da se kontrola referendumskog pitanja može provesti i prije predaje potpisa, a možda i prije prikupljanja potpisa. Četvrto da se definiraju određene teme koje ne bi mogle biti predmet referendumskog odlučivanja”, kazao je.

Čini mu se da je u ovoj fazi dogovor izgledan, ali ne isključuje da je moguće da će se u nekom dijelu javiti nešto oko čega će se “posvađati” s vladajućima.

Na pitanje hoće li SDP podržati i prijedlog koji neće uključiti vraćanje prava žena na pobačaj, Bauk je odgovorio da donošenje odluke u Saboru nije jedini način na koji se to može učiniti.

“Što se taktike tiče, bitan dio naše taktike je da ne otkrivamo koja je jer inače ne bismo dobili prednost”, dodao je.

Upitan hoće li SDP u Saboru tražiti 101 ruku za pobačaj u Ustavu, kazao je pretpostavlja da će takav amandman na ustavne promjene ići, ali da ovisi o rezultatima glasanja hoće li biti prihvaćen.

Ponovio je da pravo na pobačaj ne mora nužno ući u Ustav tako da se izglasa unutar ovih ustavnih promjena.

“Mislim da bi se to trebalo dogoditi prije ustavnih promjena”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!