Bauk: Slažem se s odbacivanjem drugog referendumskog pitanja

Vijesti 17. svi 202212:39 0 komentara
N1

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk u N1 Studiju uživo komentirao je rasprave o izmjenama zakona o pobačaju te odluku Ustavnog suda vezanu uz dvije Mostove inicijative za raspisivanjem referenduma.

“1990. su bile dvije stvari bitne za ovu temu rasprave o Ustavu. Jedno je bilo da je iz nekog članka oko broja 60 ispala odredba o pravu žene da slobodno odluči o rađanju djece. Istovremeno je bio pokušaj da se u jednom članku doda pravo na život od zaćeća do smrti. Ovo prvo je ispalo, a ovo nije uneseno ipak jer su na ustavnoj komisiji shvatili sve implikacije te odredbe”, kazao je Bauk.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je kazao da je nemoguće da se dogovore o pitanju zakona o pobačaju unutar koalicije.

“Koliko vidim oni nisu za zabranu pobačaja, a ne vidim da su popravci toliko kontroverzni da bi se ulazilo u suštinu i da bi pala Vlada. Predsjednik Vlade očito nam želi poručiti nešto drugo, a to je da u HDZ-u imaju određene podjele treba li pobačaj u Hrvatskoj biti dozvoljen”, rekao je Bauk.

“Kao što ta priča nije završila u Americi nakon 50 godina, neće niti u Hrvatskoj”, dodao je.

Rekao je i da HDZ ima mogućnost promijeniti taj zakon, ali da oni to ne rade. Očekuje da će se oko ove teme uskoro početi voditi razgovori unutar lijeve oporbe.

vezana vijest

Komentirajući odluke Ustavnog suda kojima su odbačene Mostove inicijative, Bauk je kazao:

“Slažem se s odbacivanjem ovog drugog pitanja. Što se tiče prvog pitanja, Ustavni sud je vrlo dosljedno odigrao ulogu Gornjeg doma i potvrđivao sve odluke Vlade. Oni su na temelju ispravnih premisa donijeli krivu odluku. Slažem se da samo po sebi ubacivanje ovih riječi u Ustav nije protuustavno i da se suština ne bi promijenila. Međutim, mislim da su ovom odlukom da sami odlučuju o krasopisu Ustava nepotrebno uzeli ovlasti Hrvatskom saboru. Razlozi koje su oni naveli su razlozi da se raspiše referendum, a ne da se ne raspiše”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!