Bauk upozorio na jednu bizarnost: “Stranke koje čine oporbu dobile 200.000 glasova više od vladajućih”

Saborski zastupnik SDP-a, Arsen Bauk, gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao nabavku zrakoplova Rafalea, ali i izjavu premijera Plenkovića o dvije Hrvatske.

Bauk smatra kako je zanimljivo da nakon što smo nekoliko godina čekali da imamo Hrvatsku, sada govorimo da imamo dvije. “To je lijepo za čuti. Nekima građanima je jako dobro, nekima jako loše, to je priča o dvije Hrvatske. Većina ne smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru i da ne podržavaju rad Vlade. Onda vidite da oni koji podržavaju rad Vlade u anketama daju glas HDZ-u, ali ova većina daje glas oporbi ili neodlučnima. Sada kada bi ti koji su neodlučni glasali za opoziciju HDZ-u je bio još manji rejting”, rekao je.

Upozorio je da su na zadnjim parlamentarnim izborima stranke koje čine oporbu dobile 200.000 glasova više od ovih koje sada čine parlamentarnu većinu.

Što se tiče kupnje Rafaela, kaže kako je SDP-ova Vlada ostavila borbenu komponentu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. “Ja sam i za vrijeme Račana bio u ministarstvu obrane pa su 2003. remontirani MIG-ovi u Rumunjskoj, ali niti jedan dokument nije donesen do ovoga. Podržavam ovo jer smo i mi to podržavali. Glasali smo i za Schengen, i za ulazak u eurozonu”, dodao je.

“Nema veće groteske nego kada gledate video ministra Radmana kada govori – “dobro je”! Sve što je rekao Milanović o nabavi zrakoplova je točno. Mi smo za to glasali na Odboru za obranu. Idealan sustav vojnog proračuna je da trećina ide na plaće, trećina na održavanje i trećina na održavanje nove opreme. Mi smo 2007. bili se tome dobrano približili, ali je došla kriza pa su plaće zauzimali veći dio proračuna”, pojasnio je.

“Rafale smo kupili od Francuza koji su nam onda valjda pomogli oko Schengena i eura, pretpostavljam da je tako bilo”, naveo je.

Bauk smatra da će se Rafalei koristiti u predizborne svrhe i kaže da je to korištenje vojske problematično i s ustavnog aspekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.