Belina: Štrajk liječnika neće proći bez posljedica po pacijente

N1

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao najavljeni štrajk liječnika, kao i stanje u hrvatskom zdravstvu.

“Nadam se da će do kompromisa doći. Štrajk liječnika neće proći bez posljedica po pacijente”, kazao je Belina.

Ustvrdio je kako unutar sustava zdravstva postoje goleme razlike. Primjerice, između ruralnih sredina, gdje je ljekarna jedino mjesto zdravstvene zaštite i bolnica u Zagrebu.

“Od starije populacije za vrijeme pandemije covida stvorili smo građane drugog reda, što će na kraju nositi posljedice”, dodao je Belina.

Upozorio je i kako ono što nedostaje u cijeloj priči o hrvatskom zdravstvu jest činjenica da nemamo detaljnu analizu sustava koja je potrebna da bi uopće znali čime sustav raspolaže.

“Primjerice, u jednoj bolnici na jednom kliničkom zavodu zaposleno je šest kirurga od kojih samo njih dvoje operira”, kazao je.

“Teško je govoriti unificirano. Imamo zastarjelu aparaturu i manjak ljudi koji njome mogu raditi. S druge strane za vrijeme pandemije potražnja za zdravstvenim uslugama je pala, a mi se nismo prilagodili ovom novom porastu potražnje”, odgovor je Beline na pitanje zašto je zdravstveni sustav u kaotičnom stanju.

Kada je riječ o tome zašto se niti jedna hrvatska vlada nije uhvatila u koštac s problemom zdravstva, Belina je detektirao dva razloga.

“Zdravlje stanovništva nije prepoznato kao resurs u koji treba ulagati. Nije postignut konsenzus o tome kakav mi zdravstveni sustav zaista želimo imati. Želimo li da on bude solidaran ili ne? Mi nismo ni svjesni koliko usluge liječnika u državnim bolnicama zapravo koštaju”, zaključio je Belina te dodao kako su grane pedijatrije i ginekologije u zdravstvenom sustavu devastirane, ali ti liječnici nisu u svojim vapajima glasni kao, primjerice, obiteljski liječnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.