Beljak o novom zakonu: Prodaja zemljišta strancima biti će “game over”

Vijesti 16. ožu 202215:49 2 komentara
N1

Oporbeni zastupnici iznijeli su u srijedu niz kritika na prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, posebice Krešo Beljak (HSS) koji je ustvrdio kako će otvaranje prostora da zemljište mogu kupiti stranci značiti „game over” za hrvatsko selo i poljoprivredu.

Zakon je neprovediv, puno je prepreka da bi se realizirao, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do katastra, procese treba učinit jednostavnijim i bržim, neke su od kritika koje je oporba iznijela u raspravi.

„Kada se otvori prostor da poljoprivredno zemljište kupuju stranici vratit ćemo se u vrijeme prije Stjepana Radića, neće više biti poljoprivrednika, stočara, seljaka ni hrvatskog sela, biti će ‘game over’”, ustvrdio je Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) dodavši da smo “dobri sluge, a najgori gospodari u povijesti civilizacije”.

vezana vijest

Imamo bogom danu zemlju koju narod tisuću godina natapa svojim znojem i obrađuje, a pritom gladuje jer radi za interese stranih vlasnika, ustvrdio je Beljak dodavši da nakon otvaranja kupovine zemljišta strancima zakon možemo poderati i baciti u smeće.

Iako pozdravlja namjeru rješavanja problema rascjepkanog poljoprivrednog zemljišta Emil Daus (Klub IDS-a) smatra  da se predloženim zakonom to neće postići jer je puno prepreka za njegovu realizaciju, od neriješeno imovinsko- pravnih odnosa do složenosti administrativnih postupaka.

Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) ocijenila je kako je zakon, koji dolazi iz „neambiciozne radionice ministrice Vučković”, zbrkan i nelogičan.

Komasacija se nije provodila 30 godina

Procese treba pojednostaviti i olakšati, poručila je Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) podsjetivši da se komasacija sustavno nije provodila 30 godina.

Dok drugi rade, mi spavamo. Češka, Slovačka, Bugarska, Slovenija, Litva i druge zemlje intenzivno rade na komasaciji, kazala je.

Ako nam je cilj napraviti komasaciju potreban je točan hodogram koliko dana, mjeseci i godina će to trajati, kaže Anka Mrak Taritaš (GLAS i Centar).

Vladajući s druge strane hvale zakon, Anja Šimpraga (SDSS) kaže da donosi novi pristup i predstavlja ogroman pozitivan iskorak.

Ljubomir Kolarek (HDZ) ocjenjuje da će novi zakon sigurno staviti u funkciju više poljoprivrednog zemljišta, koje se zbog rascjepkanosti malo i uopće ne koristi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare