Benčić: Ne možemo mi imati pravo 6+6, a roditelji njegovatelji ne!

N1

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić u N1 Studiju uživo komentirala je status roditelja koji njeguju teško bolesnu djecu, kao i nove odluke Visokog upravnog suda koje se čekaju oko statusa roditelja odgojitelja.

Komentirajući činjenicu da roditelj teško bolesnog djeteta, za koje brine i 10 ili 20 godina kod kuće, nakon njegove smrti nema više pravo ni jedan dan na naknadu, već se odmah mora prijaviti na burzu rada, Sandra Benčić je rekla:

VEZANE VIJESTI

“Upozoravali smo na tu dubinsku nepravdu u sustavu i tražili smo da se u novom Zakonu o socijalnoj skrbi prava roditelja njegovatelja izjednače s pravima ostalih kategorija i da im se osigura 6+6 da u slučaju smrti djeteta primaju puni iznos još šest mjeseci, a taj iznos nije za proračun za opterećenje. Ne možemo u sustavu imati mogućnost da mi kao saborski zastupnici imamo 6+6 koji zaista nismo u teškom položaju na tržištu rada, a da roditelj djece s teškoćama koji se po 10, 15, 20 godina brine za njih kod kuće, u trenutku smrti tog djeteta, mora na burzu. Naravno da im je potrebno vrijeme za žalovanje, pa da onda tek mogu početi tražiti posao. Ako ikome treba 6+6, to su sigurno kategorije ljudi koji su zbog teških okolnosti izbivali s tržišta rada.”

Ističe kako za roditelja ne postoji gori trenutak životu, a upravo tad oni se moraju baviti birokracijom. Napominje da s druge strane postoje zastupnici koji ništa ne rade, koji ne dolaze u Sabor ni zbog glasanja, a naknade su iste za sve.

O odluci Visokog upravnog suda vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj, koja se još čeka, Benčić je rekla:

“Visoki upravni sud je po drugi put obustavio primjenu odluke dok ne donesu odluku o meritumu. U prvoj odluci o meritumu rekli su da se ne radi o stečenim pravima. Odluka kojom se onemogućuje lokalnu samoupravu da donese odluku o mjeri prethodne vlasti, koja predstavlja troška od pola milijarde kune godišnje za grad i onemogućuje investicije u infrastrukturu, po meni bi to bilo ozbiljno zadiranje u lokalnu upravu i utjecaj na proračun.”

“Od nas se tražila drugačija dinamika prekida te mjere. Nova odluka Grada uvodi tu dinamiku i kompenzacijske mjere. Grad je pokrio sve o čemu je govorio Upravni sud u prvoj odluci”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.