Benčić o ZDS: Jasnije propisati što je i u kojem slučaju zabranjeno

Vijesti 27. sij 202112:40 > 12:55 0 komentara
N1

Sandra Benčić iz političke stranke Možemo! komentirala je slučaj Tušek-Šimunić, predsjednikove izjave oko toga slučaja i ustaški pozdrav 'za dom spremni'.

Benčić je komentirala jutrošnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića oko slučaja HDZ-ovca Žarka Tušeka. “Ne, to uopće nije trgovina utjecaja, to je anticipirana trgovina utjecaja. Ali dobro je da se vidi, da se vidi kojim metodama se služe političke stranke. To se više događa na lokalnoj i regionalnoj razini, ali ima i slučajeva na državnoj razini. Neka ukinu javne natječaje, neka ljudima ne mažu oči. Zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi”, rekao je jutros Milanović.

VEZANE VIJESTI

Sandra Benčić na to kaže sljedeće: “Predsjednikova ocjena se temelji na njegovom uvjerenju da je zakon loš. O tome možemo razgovarati, ja isto možda smatram da je pitanje načina izbor primjerice, pročelnika, pitanje na koji način ih trebamo birati. Ali zakon je sada takav kakav je, u Kaznenom zakonu je vrlo jasno pisano djelo podmićivanja zastupnika i ne možemo na temelju onoga što bismo mi pro futuro htjeli da bude u zakonu donositi zaključke je li nešto zakonito ili ne sada”, smatra Benčić.

“Ne može Tušek ili bilo tko drugi raspolagati javnim funkcijama koje se biraju na javnom natječaju. Ako predsjednik misli drugačije, a očito misli, to je potpuno u redu, ali neka ima inicijativu oko toga da se takva stvar promijeni. Međutim, ni tada se ne bi moglo politički trgovati određenim mjestima”, dodaje.

Osvrnula se i na vječno pitanje oko ustaškog pozdrava ZDS, koje je prema riječima predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića “osjetljivo pitanje” kada se radi o HOS-ovcima.

“Treba ono što je Ustavni sud u nekoliko presuda rekao staviti u zakonski tekst. Zašto? Da bismo ujednačili sudsku praksu, jer na razini Ustavnog suda imate ujednačene presude, a onda na razini redovnih sudova imate vrlo različite presude, kao u slučaju s prekršajnim sudom oko pozdrava ZDS. Treba jasnije propisati što je i u kojem slučaju zabranjeno da se suci više ne bi mogli izvlačiti i nemaju slobodu interpretacije”, zaključuje Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!