Benčić: Treba smanjiti broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma

Vijesti 30. ruj 202120:27 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Sandra Benčić (Klub Zeleno-lijevog bloka) zatražila je u četvrtak da se omogući lakša i jednostavnija provedba referenduma, odnosno da se promjenom Ustava smanji broj potpisa potrebnih za njegovo raspisivanje.

Benčić smatra kako bi pet posto prikupljenih potpisa bilo sasvim dovoljno, jer je u nekim zemljama taj postotak i niži, dok je u Italiji, primjerice, samo jedan posto.

Logika ustavnopravne zaštite ljudskih prava i sloboda je da štiti ustavnost od arbitrarnog odlučivanja i samovolje većine. Ustavni sud štiti jednakost i ravnopravnost građana i ljudskih prava kako neki građani ne bi postali građani drugog reda i zato je potrebna ocjena ustavnosti referendumskih pitanja, poručila je u saborskoj raspravi o prijedlogu novog zakona o referendumu.

VEZANE VIJESTI

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) djelovanje Ustavnog suda ocijenila je problematičnim i rekla da su “često štitili interese vladajućih struktura budući da su imenovani temeljem političke trgovine”. Smatra kako bi dobro rješenje bilo da se o referendumskom pitanju odlučuje prije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma.

Također se založila za smanjenje broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma te primjenu digitalizacije u praksi kod provedbe referenduma,

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) zatražila je da se uvede mogućnost elektroničkog prikupljanja potpisa, budući da se to pokazalo kao provedivo rješenje prigodom popisa stanovništva. Također je zatražila smanjenje potrebnog praga prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma, osobito onih na lokalnoj razini na kojima je prag čak 20 posto, što je gotovo nemoguće prikupiti, na pet posto.

Nadalje, smatra da bi i protureferendumska inicijativa također trebala skupiti pet posto potpisa, jer drži da nije prihvatljivo da potpise skupljaju samo oni koji traže referendumsko izjašnjavanje.

Po njezinom sudu, trebalo bi omogućiti referendumsko izjašnjavanje o više od dva pitanja, a potpisi bi se trebali moći prikupljati na što više mjesta kako bi se građanima omogućilo češće i lakše izjašnjavanje.

Katarina Peović (klub HSS-a i Radničke fronte) izrazila je zadovoljstvo što je HDZ u raspravi prihvatio prijedlog da se o ustavnosti referendumskog pitanja odlučuje prije prikupljanja potpisa.

Založila se da se ograniči vrijeme u kojem bi Ustavni sud odlučio o ustavnosti referendumskog pitanja kako ne bi bespotrebno odugovlačio. Također je upitala zašto jedno od referendumskih pitanja ne bi bilo i ono o ukidanju pretvorbe i privatizacije.

U Saboru je, među ostalim, provedeno i izjašnjavanje o amandmanima na Vladine konačne prijedloge zakona o tržištu električne energije, zakona o elektroničkim medijima, zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te o prijedlogu zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!