Benčić: Vlada nije tu da daje milost, već da ljudima osigura prava

Vijesti 28. ožu 202313:24 1 komentar
N1

Predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić kazala je u utorak da je pomoć koju osobni asistenti pružaju "pravo, a ne milost koju Vlada daje" te pozvala da se novim zakonom to pravo omogući i onima čiji roditelji imaju status njegovatelja.

Prema novom Zakonu o osobnoj asistenciji koji je pripremilo Ministarstvo socijalne politike, roditelji njegovatelji ne mogu računati na osobnog asistenta za njihovo dijete, upozorili su iz Zeleno-lijevog bloka koji zahtijeva da se ta odredba ukloni iz zakonskog prijedloga.

„Vlada nije ovdje da daje milost nego da osigurava prava koja su ljudima garantirana Ustavom, pitanje socijalnih prava je pitanje Ustava. U 30 godina nije osiguran osnovni zakonodavni okvir da osobe s invaliditetom budu integrirane u društvo, nego se na njih gleda kao na one koji troše resurse iz proračuna”, izjavila je Benčić na konferenciji za novinare.

Predsjednica kluba podsjetila je da je HDZ-ova većina odbila prijedlog oporbe da roditelji njegovatelji i nakon smrti djeteta šest mjeseci primaju punu naknadu, a narednih šest mjeseci pola naknade te smatra da premijer Andrej Plenković sada koristi poziciju najranjivijih skupina u društvu kako bi dobio političke bodove.

“Osobe s invaliditetom imaju određena prava za čiju su realizaciju potrebna dodatna sredstva, što trebamo financirati iz proračuna zato jer je to njihovo pravo, a ne zato jer je netko empatičan”, napomenula je.

Bolje uvjete i za osobne asistente

Dok se od novog Zakona očekuje povećanje broja osoba koje će imati pravo na asistenta za oko 14 tisuća, zastupnica Zeleno-lijevog bloka Jelena Miloš upozorila je na nedostatak broja osobnih asistenata.

“Ako im ne osiguramo puno radno vrijeme, ugovor na neodređeno i dostatnu plaća usporedivu s plaćama u socijalnom sektoru, neće biti moguće naći dovoljno asistenata, to neće biti zanimanje koje će ljudi htjeti raditi”, rekla je Miloš koja smatra da podizanje naknade asistentima s 2 na 4 tisuće kuna nije dovoljno.

Trenutno oko 2 300 osoba koriste pomoć osobnih asistenata. Resorni ministar Marin Piletić nakon vladine sjednice krajem prošle godine najavio je da će izdvajanja za usluge osobnih asistenata u 2024. doseći milijardu kuna.

Međutim, i oni roditelji koji će moći za svoje dijete dobiti osobnog asistenta, a riječ je o samohranim roditeljima koji žive u kućanstvu samo sa svojim djetetom, na pomoć asistenta mogu računati samo 22 sata mjesečno. Članica Možemo Ana Alapić takvu satnicu smatra nedovoljnom.

“Moj sin ima 14 godina, boluje od spinalne mišićne atrofije, nepokretan je i nastavu prati od kuće. Iz sustava socijalne skrbi nemao nijednu socijalnu uslugu, već samo naknade”.

Roditelji ne mogu od 0 do 24 skrbiti o svojoj djeci bez adekvatne zamjene, dok s godinama postaju boležljivi i umorniji, upozorila je Alapić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram