Benčić: Zdravko Mamić nije good guy, on je bjegunac i osuđeni kriminalac

Vijesti 10. lip 202117:46 > 21:12 1 komentar
sandra benčić
N1

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić bila je gošća Newsrooma.

Komentirala je tezu da je pravosuđe HDZ-ovo.

“Ja sam više puta o tome govorila u Saboru, da je velika odgovornost za pravosuđe upravo na HDZ-u. To proizlazi iz činjenice da je HDZ najviše vremena proveo na vlasti. Vi u sustavu imate isključivo karijerne suce, koji su od prvog dana u sudstvu. HDZ je odgovoran za stanje u pravosuđu i koliko god se oni opirali tome, svi znamo da je to činjenica”, rekla je Benčić.

“Pravosuđe je jedna od tri grane vlasti. Vlast prema ustavu proizlazi iz naroda. Neki demokratski legitimitet u načinu izbora mora postojati. Ne možemo reći da je garancija neovisnostii pravosuđa, da se nitko niti posredno niti neposredno netko tko ima politički legitimitet ne pojavljuje”, dodaje Benčić.

VEZANE VIJESTI

Napominje da je stvar u političkoj odgovornosti onih koji biraju.

“Niti unutar struke ne postoji dovoljno visok stupanj odgovornost jer kada bi postojao onda bi imali puno više javno pokrenutih stegovnih postupaka protiv sudaca”, kazala je.

Slučaj Mamić

Benčić se osvrnula na navode da je Mamić taj koji je zaslužan za čistke u hrvatskom pravosuđu.

“Ja ne mislim da je gospodin Mamić tu zaslužan. Često u Hrvatskoj se događa to da ako je jedan loš, da ovaj drugi koji prokazuje je nužno dobar. Zdravko Mamić je točno ono što on je. Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i osuđeni kriminalac. To što je on između ostalog prokazao korupciju u određenom slučaju, dobro da ju je prokazao. To ga ne abolira. Ne možemo reći da je on sada good guy, jer on to nije”, ističe.

Dobro je, tvrdi, ako ćemo mi iz ovog uspjeti detektirati suce koji su korumpirani.

“To ne abolira kriminalca od onoga što je počinio, niti od činjenice da je bjegunac. On je taj koji je podmićivao te suce. Ne zato da bi mu se pravedno sudilo, već da bi mu se sudilo u njegovu korist”, rekla je Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare