Benjak o obveznim preventivnim pregledima : Važno je da krenu

Vijesti 07. sij 202319:27 3 komentara
N1

Što zdravija nacija uz obavezne preventivne preglede, to je plan ministra Beroša koji ovakve preglede želi uvesti u sklopu reforme zdravstva. Kritike od struke naravno ne staju. A kako će funkcionirati pilot projekt i tko će provoditi sistematske skupine za N1 otkrio je Tomislav Benjak, specijalist javnog zdravstva i član Radne skupine koja provodi reforme.

Benjak je istaknuo kako je prevencija temelj na kojem hrvatsko zdravstvo želi unaprijediti uslugu i zdravlje pojedinca. Objasnio je kako će izgledati sam projekt.

“Imamo dvije županije u kojima ćemo provoditi pilot projekt. Znamo da je u Hrvatskoj 170 tisuća osoba starijih od 40 godina koje nisu bile u liječnika u poslljednje dvije godine i to će biti prvi dio populacije koje ćemo nastojati uključiti u projekt. Smatramo da su te osobe koje nisu bile kod svog liječnika nijednom unutar dvije godine jako rizična populacija”, kaže Benjak.

Istaknuo je da će tijekom pilot projekta nastojati odabrati dvije županije, jednu veću županiju s urbanom populaciju i jednu koja ima više ruralno stanovništvo. Nije htio otkriti koje bi to županije bile. Dodao je da je broj od 170 tisuća pacijenata koji dvije godine nisu bili u liječnika je pravilno raspoređen po svim županijama.

Rekao  je da će pilot projekt krenuti u ožujku te otkrio kad bi krenula i puna primjena.

“Vrijeme kada bi trebalo krenuti je zadnji kvartal ove godine kako bi krenuli s punom primjenom”, kaže Benjak.

Na kritike struke na njihov pilot projekt kaže da unatoč tim komentarima smatra da je važno da preventivni pregledi krenu i naglašava da to nije nikome bacanje pijeska u oči.

Vodimo računa da ne zagušimo primarnu službu

Hoće li preventivni pregledi uzorkovati još duže liste čekanja od dosadašnjih, Benjak kaže da će voditi računa o tome.

“Tome i služi ovaj pilot projekt. Da vidimo na koji ćemo način zbrinuti i uključiti na nekakav daljnji dijagnostički postupak sve suspekten ozbiljne stvari tijekom projekta. Tome pilot projekt i služi”, kaže Benjak i dodaje da se vodi računa da se ne zaguši primarna zdravstvena zaštita.

“Pregledi će se moći napraviti u bolnicama i u javno zdravstenim ustanovama koje izraze želju sudjelovati u projektu”, kaže Benjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare