Beroš danas u obilasku lokacije buduće tvornice Imunološkog zavoda

Vijesti 17. ruj 202107:05
Vili Beroš
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetit će danas lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda.

Izjave za medije u Gradskoj vijećnici grada Svete nedjelje oko 14.30 sati dat će ministar zdravstva Beroš, gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec i ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Nakon toga će biti upriličen obilazak lokacije buduće tvornice u Brezju.

Gradnjom tvornice ponovno će se pokrenuti proizvodnja antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, a u sljedećim fazama i cjepiva za koje postoji potreba na domaćem i stranom tržištu.

Već se intenzivno obavljaju pripreme kako bi se u rekonstruiranom dijelu postojećih prostora ponovno počeo proizvoditi protuotrov koji je desetljećima spašavao živote diljem Europe, a koji se posljednjih osam godina nije smio proizvoditi jer je Imunološki 2013. godine izgubio sve proizvodne dozvole, navodi dnevnik u broju od utorka.

Zalihe protuotrova koje je za svoje potrebe Hrvatska imala do kraja 2017. godine ponovno su bile valorizirane pa im je rok upotrebe bio produljen i potrajale su do kraja prošle godine. Istodobno su se zbog klimatskih promjena otrovne zmije pojavile i ondje gdje ih prije nije bilo.

Kako se ne bi dogodilo da netko tijekom turističke sezone strada od ugriza otrovnice, ove smo godine interventnim uvozom nabavili protuotrov od inozemnog dobavljača po cijeni od 22.000 kuna za jednu dozu. Sljedeće godine to ne bismo trebali jer se na farmi Brezje uzgajaju životinje i imamo stručnjake koji znaju i žele raditi taj posao.

Komentari

Vaš komentar