Beroš: Inspekcija nije utvrdila nestanak lijekova u KB Sveti Duh

Vijesti 27. svi 202213:03 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u petak da zdravstvene inspekcije nisu utvrdile manjak lijekova u KB Sveti Duh, već su samo utvrđene poteškoće prilikom evidentiranja potrošenje lijekova.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslali su ovaj tjedan inspekcije u tu zagrebačku bolnicu, a povod je bila izjava ravnateljice bolnice Ana-Marie Šimundić da je nova uprava otkrila nestanak lijekova u vrijednosti dva milijuna kuna.

“Preliminarno, inspekcije nisu ustanovile manjak lijekova, dogodio se propust u evidenciji, a sljedećih dana očekujem inspekcijski nalaz”, izjavio je Beroš novinarima u Splitu, gdje je posjetio tamošnji KBC.

Propusti će se nastojati ispraviti, ali ono što je važno – zdravstveni proračun nije oštećen jer nema nedostatka lijekova, poručio je ministar.

Ponovio je i da je njegova ostavka uvijek na stolu, no i da je u ovom slučaju riječ o gradskoj bolnici i njenim rukovodećim strukturama koje moraju poštivati procedure evidencije i trošenja lijekova.

Vezano uz slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i odavanja podataka o pacijentici, Beroš kaže da mu se o tome još nisu očitovale Hrvatska liječnička komora i  Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Epidemija covida-19 pri kraju ali još nisu ispunjeni uvjeti za proglašenje kraja

Osvrnuo se i na mogućnost proglašenja kraja epidemije covida-19, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, te poručio da nisu ispunjeni svi preduvjeti. Epidemija jest pri kraju, ali i dalje je potreban oprez i tek treba vidjeti što će biti najesen, kaže ministar.

Potvrdio je da je ovih dana ukinuto obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, no ostale mjere, poput nošenja maski u tim ustanovama, i dalje su na snazi.

Procedura je takva da kraj epidemije proglašava Vlada, na prijedlog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Ako neće biti novih varijanti i ako će situacija biti ovako stabilna, vjerujem da je to u dogledno vrijeme jedna od opcija”, rekao je Beroš.

Najavio je da početkom lipnja u javno savjetovanje idu zakonski prijedlozi vezani uz poboljšanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Uskoro bi, kaže, sve zdravstvene ustanove trebale biti informatički povezane kroz sustav eUputnica, eNalaza i eKartona, a najavio je i jačanje primarne zdravstvene zaštite i obećao dva nova CT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar Beroš izjavu je dao nakon otvaranja I. faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Split.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!