Beroš krenuo u izradu registra zdravstvenih radnika s prizivom savjesti?

Vijesti 17. svi 202209:47 > 09:53 2 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Na adresu bolnica stigao je zahtjev ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem traži da ravnatelji popišu sve zdravstvene radnike koji se pozivaju na priziv savjesti, piše u utorak Jutarnji list.

Taj je upit ministar Beroš u urede ravnatelja poslao još 11. svibnja i dao im rok od 24 sata da dostave podatke, potvrdilo nam je nekoliko ravnatelja bolnica.

“U KBC Osijek stigao je zahtjev Ministarstva zdravstva o dostavi svih relevantnih podataka vezanih uz ovu temu i na taj je zahtjev pravovremeno odgovoreno. U KBC-u Osijek radi 17 liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a šest liječnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju se ne pozivaju na priziv savjesti”, odgovorili su Jutarnjem iz KBC-a Osijek.

Odgovorili su i iz Županijske bolnice Čakovec, u kojoj dvoje od devet ginekologa ima priziv savjesti, iz pulske bolnice, u kojoj se također dvoje od 19 ginekologa poziva na priziv savjesti itd.

Konačni cilj je stvaranje registra da bi se utvrdio točan broj zdravstvenih radnika s prizivom savjesti i ustanovilo je li funkcioniranje bolnica zbog toga ugroženo.

Ministar Beroš ignorirao je upit Jutarnjeg lista na tu temu i nije odgovorio kakav je rezultat.

Posljednji put priziv savjesti analizirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić 2018. godine i tada je ustanovila da je trend i dalje u porastu i iznosi 59 posto na državnoj razini.

Godine 2015. pet bolnica u Hrvatskoj odbijalo je ženama prekid trudnoće jer su svi ginekolozi imali priziv savjesti: zagrebački Sveti Duh i OB Našice, Vinkovci, Virovitica i Knin, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare