“Beroš mora hitno objaviti podatke o broju liječnika s prizivom savjesti”

Vijesti 05. svi 202211:18 > 11:34 6 komentara
N1

"Strašan slučaj trudnice koja je iz bolnice poslana kući da čeka da dijete umre u njoj pokazao nam je poraznu istinu da u Hrvatskoj čak ni žene koje nose plod s užasnim malformacijama i bolestima, nespojivima sa životom, i kojima je potencijalno život u opasnosti, ne mogu računati na to da će moći obaviti prekid trudnoće", navode iz GLAS-a.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš prije dva mjeseca je na aktualnom satu pitala premijera je li upoznat s činjenicom da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti i da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti.

VEZANE VIJESTI

Premijer je zatražio od ministra Beroša da pripremi sve podatke o broju liječnika, a zatim je i Mrak-Taritaš to zatražila zastupničkim pitanjem.

Osim podataka o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, zatražila je i da ministar objasni na koji način planira osigurati da prekid trudnoće bude dostupan u svakoj bolnici. Odgovor ministra dosad nije stigao, objavili su danas iz stranke.

“S obzirom na sad već kritično stanje koje se pretvara u bezdušno zlostavljanje žena, tražimo od ministra Beroša da hitno javnosti objavi podatke o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev. U hrvatskim bolnicama više se nikad nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj se odbije prekid trudnoće i da je javni službenici onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava”, navode iz GLAS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare