Beroš najavio uspostavu registra oboljelih od dijabetesa

Vijesti 16. ožu 202221:50 0 komentara
Pexels

U povodu Dana osviještenosti o debljini, 16. ožujka, ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na epidemiju prekomjerne težine u Hrvatskoj, koja je rizik za nastajanje kroničnih bolesti, među kojima je i dijabetes, te najavio uspostavu jedinstvenog registra oboljelih od te bolesti.

“Činjenica je da dvije trećine odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a dodatno zabrinjava podatak da gotovo pola milijuna naših građana boluje od dijabetesa”, kazao je ministar. U priopćenju se navodi i da je jedna od težih komplikacija dijabetesa i amputacija stopala koja je četiri puta više zastupljena u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje.

To je, naglasio je Beroš, razlog za poduzimanje konkretnih koraka jačanja prevencije i praćenja ishoda liječenja kako bi se unaprijedila kvaliteta skrbi oboljelih, a potom i racionalizirali troškovi liječenja.

VEZANA VIJEST

Uz Nacrt prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine, na kojem sudjeluju stručnjaci iz raznih područja, stavlja se naglasak i na preventivne aktivnosti i poboljšanje ishoda liječenja koji mijenjaju paradigmu u pristupu suzbijanja prekomjerne težine te kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Ministar Beroš je pojasnio da će rano otkrivanje kroničnih bolesti kao što je dijabetes donijeti pozitivne učinke na ishode liječenja na više razina, od bolje kvalitete života oboljelih do manjih troškova liječenja komplikacija.

“Premda troškovi samih lijekova za liječenje dijabetesa zauzimaju relativno mali udio ukupnih troškova u zdravstvu, udio troška zbog liječenja komplikacija dijabetesa čini 88 posto od ukupno 4,6 milijardi kuna namijenjenih za liječenje šećerne bolesti”, dodao je.

Mjerenje ishoda liječenja ključni je potez ministra Beroša, koji je najavio i uspostavu jedinstvenog, suvremenog registra oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!