Beroš najavio važnu promjenu za onokološke pacijente

Vijesti 27. lis 202313:51 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Do kraja godine u cijeloj Hrvatskoj trebale bi zaživjeti onkološke uputnice koje će osigurati brzi početak dijagnostičke obrade i terapije za pacijente kod kojih postoji sumnja u onkološku bolest, najavio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš.

Do kraja godine zaživjet će onkološke uputnice, uvodimo preventivne zdravstvene preglede i nove nacionalne programe za rano otkrivanje raka, najavio je ministar Beroš na konferenciji za novinare koju je održao u Ministarstvu zdravstva zajedno s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides.

Onkološke uputnice su informatičko rješenje kojim će se onkološki suspektnim pacijentima osigurava maksimalni prioritet. Proteklog ljeta testirane su u riječkom KBC-u i pokazale da se takve pacijente može uputiti na obradu i za manje od četiri dana.

Povjerenica Kyriakides boravi u radnom posjetu Hrvatskoj vezano uz unaprjeđenje borbe protiv raka na razini EU-a te je dala punu potporu hrvatskim nastojanjima za ostvarenjem boljih ishoda liječenja, s obzirom da je Hrvatska do sada po smrtnosti od raka bila u samom vrhu EU-a.

Beroš je istaknuo iskorake u reorganizaciji zdravstvenog sustava te činjenicu da su dva dokumenta – hrvatski nacionalni strateški okvir protiv raka i europski plan protiv raka doneseni jedan za drugim, s nekoliko mjeseci razlike.

U europskom kontekstu istaknuta je potreba uspostave mreže centara za borbu protiv raka koja će se implementirati do kraja 2025.

Beroš je obećao da će hrvatski zdravstveni sustav napraviti sve kako bi odgovorio na ciljeve koje navodi povjerenica Kyriakides a kako bi se ojačalo zajedničku borbu protiv onkoloških bolesti.

Kyriakides: Mreža centara za borbu protiv raka u EU-u

Povjerenica Kyriakides istaknula je važnost da se svim pacijentima u EU-u osigura pristup optimalnom probiru, liječenju i skrbi.

“Mreža sveobuhvatnih centara za borbu protiv raka Europske unije jedna je od ključnih mjera Europskog plana za borbu protiv raka. Radujem se njegovom pokretanju 2025., kao i nastavku bliske i pozitivne suradnje s Hrvatskom u ovom procesu, ali i u drugim područjima vezanim s javnim zdravstvom“, istaknula je povjerenica.

Ministar Beroš podsjetio je i kako je pred nekoliko mjeseci donesen novi nacionalni plan za rano otkrivanje melanoma, a u izradi je i novi nacionalni plan za rano otkrivanje raka prostate, što je sve u skladu sa zdravstvenom politikom EU-a.

Novi nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, osmišljen u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu, poslužit će kao model za većinu europskih zemalja u smislu informatičkog povezivanja obiteljskih liječnika i kliničke prakse te upotrebe umjetne inteligencije u očitavanju nalaza.

Što se tiče upotrebe duhanskih proizvoda, Beroš je najavio da će uskoro u javno savjetovanje biti upućen novi nacrt zajedničke europske deklaracije o duhanu, te će se Hrvatska u tome prilagoditi europskim stavovima.

U fokusu će biti i regulacija upotrebe novih duhanskih proizvoda, e-cigareta i vrećica s nikotinom koje se prodaju po kioscima i dostupne su maloljetnicima. “Moramo pronaći nove načine kako to ograničiti”, poručio je ministar.

Nakon konferencije za medije, povjerenica Kyriakides zajedno s ministrom Berošem, posjetila je KB Merkur u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!