Beroš o cijepljenju: Godina nije mogla završiti boljim darom

Vijesti 27. pro 202013:55
Vili Beroš
N1

Prvo cijepljenje protiv covid-19 u Republici Hrvatskoj održano je u nedjelju, 27. prosinca 2020. godine u podružnici zagrebačkog Doma za starije i nemoćne osobe Trešnjevka u Drenovečkoj ulici broj 30.

Dr. Miroslav Hanževački cijepio je prvu osobu u Hrvatskoj. Prva osoba koja je cijepljenja je gospođa Branka Aničić, korisnicu zagrebačkog Doma za starije Trešnjevka.

VEZANE VIJESTI

Ministar zdravstva Vili Beroš zajedno s dr. Ivicom Lukšićem oko 13 sati posjetio je KB Dubrava gdje su se cijepili zdravstveni radnici, povodom čega je ministar Beroš dao izjavu za medije.

“Upravo smo cijepili prvo dvoje djelatnika. Za sve nas je ovo veliki dan jer stvara novu perspektivu u liječenju protiv pandemije covida-19”, rekao je dr. Lukšić.

Lukšić je kazao da će danas biti cijepljeno 35 djelatnika, a tijekom ponedjeljka i utorka ukupno 200 njih.

“To su sve naši djelatnici koji rade s covid bolesnicima.”

Beroš: Svjedočimo velikom trenutku

“Mislim da skupa svjedočimo jednom velikom trenutku-početku cijepljenja, za koje vjerujem da će predstavljati prekretnicu u liječenju bolesti covida. Mislim da ova godina nije mogla završiti boljim darom nego početkom cijepljenjem. To je bila godina puna izazova, koja je bila veliki test za sve nas”, poručio je Beroš.

“Ako budem u mogućnosti, odužit ću se Dubravi i svim djelatnicima, razmišljat ćemo o dodavanju novih i stručnih i znanstvenih elemenata, a i dodavanju novih djelatnosti. Kad jednom ova epidemija završi, to će biti znak hvale za sve ove u KB Dubrava”, dodao je.

Beroš je na kraju pozvao i građane da se cijepe protiv covida-19.

“Mislite na druge, cijepite se kao što su danas to napravile naše djelatnice u Dubravi.”

Merz: Želim nazad svoj život

Jedna od liječnica koja se cijepila u KB Dubrava je Vlasta Merz koja je objasnila zašto se cijepila.

“Najteže je našim pacijentima koji se svakodnevno bore za život. Nama je teško gledati toliki broj smrti jer covid je zaista jedna grozna, smrtonosna bolest o kojoj još ne znamo dovoljno. Danas sam se cijepila jer želim svoj život nazad, želim zagrliti roditelje bez straha da ću ih zaraziti, da moje dijete više ne pita o koroni i zaraznim bolestima, nego da pričamo o temi prikladnoj za njegove vršnjake”, rekla je i dodala da se nada da će cjepivo donijeti spas.

VEZANE VIJESTI

Beroš je komentirao i današnju epidemiološku sliku.

“Broj novozaraženih je relativno mali jer je učinjeno i manje testiranja, to nije neočekivano i stoga nam to ne predstavlja realan trend stanja novozaraženih. Međutim, vjerujem da pad koji bilježimo jest posljedica djelovanja mjera i odgovornog ponašanja građana. Kada je riječ o broju preminulih, to je posljedica onih zbivanja koja su bila dva do tri tjedna unatrag, pa je za očekivati da će on početi padati za 1,5 tjedan dana. Upravo će pratiti smanjivanje broja novozaraženih”, kazao je.

Referirajući se na bolnicu u Zaboku koja je ostala bez respiratora Beroš je kazao da su u komunikaciji sa svim bolnicama te da se respiratori raspodjeljuju po potrebama.

Beroš se ponovno osvrnuo na cjepivo protiv covida-19, navodeći da ne treba sumnjati u njegovu sigurnost.

“Nije slučajno da su najveće svjetske agencije dale odobrenje. Ovo je rezultat zdravstvenih stremljenja i koncentracije svih znanstvenih nastojanja da pronađu cjepivo. Metodologija izrade istog nije najnovija, postoji već duže vrijeme, a novi su samo antigenski elementi. U ovom trenutku nema razloga sumnjati da je cjepivo sigurno i da će polučiti rezultate”, kazao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar