Beroš sazvao sastanak s krovnim liječničkim udrugama

Vijesti 31. ožu 202313:15 0 komentara
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš za ponedjeljak je zazvao sastanak s pet krovnih liječničkih udruga koje su prije dva tjedna organizirale prosvjed u Zagrebu tražeći da ih primi premijer, doznaje se u petak u Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) i Ministarstvu zdravstva.

“U ponedjeljak smo na sastanku u MIZ-u, sve nas je pozvao ministar Beroš u 12 sati”, rekla je Hini predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić, a tu su informaciju potvrdili i u resornom ministarstvu.

Predsjednica Sindikata poručuje da ne odustaju od zahtjeva da ih primi premijer Andrej Plenković, kojemu su danas poslali pismo. “Tražimo sastanak s njim – sada i pismeno”, istaknula je.

Dodaje kako je je čudno i tužno da ih premijer ne želi primiti, iako je dosad primao razne skupine i pojedince.

HLS je ovih dana u organizacijskim pripremama štrajka, održana je sjednica Glavnog odbora HLS-a i donesena odluka o sazivanju izvanredne skupštine.

Odluku hoće li ići u štrajk i u kojem obliku donijet će krajem sljedećeg tjedna Skupština HLS-a, za što je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 82 člana skupštine.

“Skupština će odlučiti hoće li to biti jednodnevni, jednotjedni štrajk ili će trajati do ispunjenja zahtjeva. Tko god nešto unaprijed tvrdi, ne može biti pouzdan”, napominje Čulinović Čaić.

Ističe da je prosvjed hrvatskih liječničkih udruga podržala i Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS) kojoj HLS sada podnosi izvješće o stanju i daljnjim planovima..

Sindikalne akcije može zaustaviti donošenje uredba o koeficijentima

“Situacije je ozbiljna. Neka premijer samo izvlači plaće liječnika, ali mi nismo nikada plaću stavljali na prvo mjesto”, rekla je predsjednica HLS-a.

Ponavlja da premijer ne razumije stvarni problem, da ljudi imaju zdravstvenu uslugu samo jer liječnici toliko puno rade, da ih nedostaje i da mnogi radi trostruko radno vrijeme na tri mjesta istovremeno.

Poručuje da se sindikalne akcije mogu zaustaviti ako Vlada u međuvremenu donese traženu uredbu o koeficijentima.

“Zasmetalo nas je što je niz uredbi o koeficijentima donesen u međuvremenu, a mi nikako da dođemo na red”, kaže Čulinović Čaić i podsjeća da je donošenje uredbe lani obećao ministar Beroš.

Vlada bi bi, smatra, trebala donijeti uredbu koja se zatim može prilagođavati i usklađivati sa zakonom o plaćama u državnoj upravi i javnim službama, kada se taj zakon donese.

Ističe kako bi se do ljeta u hitnoj saborskoj proceduri mogao donijeti i zakon o radno-pravno statusu liječnika, kada bi bilo volje.

Beroš poziva da se probleme rješava dijalogom

Odgovarajući na pripreme štraka, ministar Beroš ponavlja da se rješenja mogu postići dijalogom a ne štrajkom. Podsjeća da su u njegovu mandatu izglasana dva temeljna zdravstvena zakona i vraćena reprezentativnost Hrvatskom liječničkom sindikatu.

Zakon o radno-pravnom statusu liječnika uvršten je u Vladin plan zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu a Ministarstvo jeu predloženoj Uredbi o izmjenama koeficijenata liječnika usvojilo sve prijedloge strukovnih udruga te je Uredba u postupku.

Također navodi da su primanja liječnika povećana za više od 43 posto u odnosu na 2016. godinu, riješeno je pitanje neisplaćenih prekovremenih sati za koje je izdvojeno preko 83 milijuna eura

Osiguran je, ističu u Ministarstvu zdravstva, covid dodatak od 10 posto, što čini sveukupan iznos od 32 milijuna eura, te su pokrenuti pregovori o granskom kolektivnom ugovoru sa svim sindikatima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!