Beroš se oglasio o dvojnoj praksi: “Čini se nepravda i marljivim kolegama…”

Vijesti 02. lip 202217:56 > 17:58 1 komentar
Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se o dvojne prakse u zdravstvenom sustavu, navodeći da je naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti djelatnika koji rade i u javnom i privatnom sektoru. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kombinacija javnog i privatnog uobičajena je pojava u svim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, u kojima, upravo kombiniranjem javnih i privatnih potencijala, pruža se optimalna zdravstvena zaštita svim građanima. No, kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite. Takva situacija može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju financijske resurse za liječenje u privatnom sektoru.

VEZANA VIJEST

Jednaka nepravda se čini i marljivim kolegama u javnom zdravstvu koji ispunjavaju svoje obveze i nerijetko preuzimaju teret kolega kojima je glavni posao postao onaj u privatnom sektoru.

Kao ministru zdravstva koji dolazi iz javnog zdravstvenog sustava, takva praksa, ukoliko je prisutna, je neprihvatljiva te sam naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti djelatnika koji rade u oba sektora odnosno u kojoj dinamici i terminima pružaju zdravstvene usluge. Uz navedeno, u skorašnje vrijeme struka će donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu uslugu vodeći računa o dijagnozi pacijenta kao i tijeku daljnjeg liječenja, te ukoliko postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine. Ponavljam i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava”, naveo je ministar Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare