Beroš za N1: Procedura doniranja organa je na početku, razgovara se s obitelji

Vijesti 04. tra 202122:41 > 22:48 3 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

O slučaju preminule djevojčice iz Nove Gradiške u Klaićevoj bolnici oglasio se ministar zdravstva Vili Beroš koji je za N1 potvrdio da je pokrenuta procedura doniranja organa i da su u vezi toga kontaktirani roditelji.

“Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb”, napisao je Vili Beroš za N1 i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti. Upućujem iskrenu sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku. Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice. Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima.”

Potvrdio je da je pokrenuta procedura za doniranje organa, a za to su potrebni potpisi roditelja. Objasnio je što slijedi:

“Procedura doniranja organa je u samom početku. Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta.”

Ispituju se propusti

Pretučena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške izgubila je bitku za život. Unatoč svim naporima liječnika došlo je do pogoršanja i utvrđena je moždana smrt, priopćeno je iz dječje Klinike u Klaićevoj. Roditelji su od jučer u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo sumnja da je djevojčici teške ozljede zadala majka. Dosad su je teretili za teško ozljeđivanje, a sada mijenjaju kvalifikaciju kaznenog djela.

VEZANE VIJESTI

“Tijekom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena djevojčica preminula. S obzirom na novonastale okolnosti doći do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret tako da će se istraga u odnosu na nju sad voditi u odnosu na kazneno djelo članka 120. Kaznenog zakona, a to je Teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti”, rekla je županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital.

Istovremeno preispituje se stručna odgovornost socijalne radnice i psihologice iz Centra za socijalnu skrb koje su djevojčicu vratile roditeljima nakon što je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji. Čekaju se rezultati stručnih nadzora komora Psihološke i Komore socijalnih radnika.

Psihologinja Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece, u Dnevniku N1 također je istaknula da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti. Rekla je da postoje kriteriji prema kojima se određuje stupanj rizika za dijete u obitelji i iznijela prilično zabrinjavajuće podatke:

“Ne znam zašto se uopće roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, zašto se tako olako vraćaju djeca u te obtielji jer mi se čini da često smatramo da je obitelj bolja ikakva neko nikakva. Već 40 godina radim s obiteljima i znam koliko opasne mogu biti po djecu. U Hrvatskoj je preko 20% djece fizički zlostavljano, preko 20% emocionalno, a 20% seksualno. Ne možemo reći da su za tu djecu obitelji bolje od udomiteljskih.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare