Bez panike: Sutra se ponovno testira sustav za upozoravanje

Vijesti 05. lip 202315:55 1 komentar
N1

U subotu sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi se put u stvarnim uvjetima testirao slanjem SMS poruka svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

Testiranje SRUUK sustava nastavlja se u utorak kada će se poslati test poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

“Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima nakon čega ćemo izvijestiti javnost. Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini RH s ciljem pravovremenog obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija. Riječ je o big data sustavu koji obrađuje veliku količinu podataka u blisko realnom vremenu te svakih pet minuta ponovno obrađuje geolokacijske podatke gotovo 5 000 000 mobilnih uređaja”, poručilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Poruke su slali sva tri operatera, a dobili su ih i korisnici u roamingu.

SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT, bila je sljedećeg sadržaja: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK”.

Po primanju poruke nije bilo potrebno poduzimati nikakve aktivnosti.

“Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. U svrhu osiguravanja osobnih podataka prilikom slanja poruka provodi se proces anonimizacije podataka te osobni podaci ne napuštaju sustav mobilnog operatora”, poručeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare