Bez zabilježbe na nekretninu, siromašni ne mogu dobiti ni pomoć države za struju

Vijesti 12. ožu 202312:51 > 16:02 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ministar socijale Marin Piletić bio je gost Nataše Božić u Točki na tjedan. Između ostaloga, razgovarali su o upisivanju države na nekretnine korisnika socijalnih naknada, a bez toga, kaže ministar, ne može ni dodatak za struju.

Prenosimo dio razgovora:

Veliku buku digle su zabilježbe na imovinu najsiromašnijih korisnika socijalne skrbi. Brzo ste reagirali na javne kritike i obećali promjene.

“Sve ono na što je zapisana zabilježba od veljače 2022. kad je zakon stupio na snagu, bit će izbrisano. Taj način zabilježbe na nekretnine za korisnike socijalne naknade traje od 1991. godine. 2011. kratko je nestao. 2013., s 1.1. 2014. se vratio pa suspenzije pa opet izmjene 2015. i vratio se 2022. u zakonski okvir. Nakon parlamentarne većine prošli tjedan, konsenzus je sada postignut. S obzirom da smo najavili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, definitivno prvu nekretninu u kojoj je stanovao korisnik nećemo uzeti u obzir za zabilježbu. Imali smo aktiv svih područnih voditelja centara gdje sam to stavio kao 1. točku. Rekao sam da idemo u izmjenu zakon, a ako korisnik zajamčene minimalne naknade premine, rekao sam da ne aktiviraju tražbinu, da ne idu u postupak naplate duga, ovrhe duga. Dok je zakon na snazi uvjetovat će se i morat će se potpisivati, ne mogu savjetovati ljudima da krše zakon, ali rekao sam da daju do znanja svim korisnicima da ne odustaju od naknade.

Sad onda svi vama moraju vjerovati na riječ da će se jednom zabilježba obrisati, ali sad ljudi moraju potpisati to da bi dobili ne samo naknadu nego i energetski dodatak?

“Dodatak koji se zove naknada za ugroženog kupca energenta. Nemam mandat niti bi to bilo u redu, da ministar djelatnicima kaže da krše zakon. Rekao sam da postoji procedura da se ne aktiviraju naplate putem tražbine i da u slučaju kad korisnik premine se ne pokreću naknade tražbine iz upisanih teretovnica. Ja nemam mandat reći ne poštujte zakon. Ja ne mogu drugačije nego reći da svi izazovi koji su akumulirani godinama i detektirani će biti, barem ove teme, riješeni kroz izmjene zakona.

Cijeli intervju koji je Nataša Božić u Točki na tjedan vodila s ministrom možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!