Bilanca stranaka: Možemo! među rijetkima u plusu, otkrili i tko ih financira

Vijesti 07. ožu 202315:30 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić i zastupnik Mosta Nikola Grmoja izrazili su u utorak zadovoljstvo financijskim rezultatima svojih stranaka u prošloj godini te poručili kako vode računa da je 2024. "super izborna godina".

U svibnju te godine održat će se izbori za Europski parlament, u srpnju ili u ranu jesen parlamentarni izbori, a na kraju godine izbori za predsjednika Republike.

Oko našeg godišnjeg financijskog izvještaja sve je čisto, rekao je Grmoja novinarima, dodavši kako bi Most, možda, više trebao poraditi na donacijama, lani je dobio 14.500 kuna.

Most je prošlu godinu završio s manjkom prihoda od oko 1,4 milijuna kuna, no zahvaljujući višku iz prethodnih godina, u novu je ušao sa plusom većim od pola milijuna kuna.

Grmoja: Ogromna smo sredstva potrošili na referndum

“Ogromna smo sredstva potrošili na referendum kojim smo branili slobode hrvatskih građana, a koji je pokraden od Ustavnog suda“, objasnio je, očito imajući na umu referendumske inicijative o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije“ za čija je pitanja Ustavni sud zaključio da nisu u skladu s Ustavom.

Benčić ističe kako je njena stranka u ‘plusu’ od gotovo tri milijuna kuna. Prihodi su nam iznosili su 2,5 milijuna, rashodi oko 1,3 milijuna, ostalo je višak, a imamo i akumulirani višak tako da on sada iznosi gotovo tri milijuna kuna, kazala je.

Svjesna je da će stranački rashodi ove i iduće godine biti veći, s obzirom na ‘super’ izbornu 2024. te poručuje kako Možemo želi nastaviti politiku po kojoj velik dio prihoda za izbornu promidžbu bazira na malim donacijama građana.

Naša prosječna donacija bila je oko 250, 300 kuna, na to smo osobito ponosi, jer imamo puno malih donatora i nikada nismo bili ovisni, niti smo imali velike donatore, rekla je zastupnica stranke koja je prošle godine od donatora dobila 38.200 kuna.

Grmoja pak kaže da će Most “vjerojatno“ ići u kampanju prikupljanja sredstva za parlamentarne izbore.

“Funkcioniramo normalno, no godinu u kojoj ćemo imati troje izbore, sigurno će trebati iznijeti, pa ćemo se i oko toga morati potruditi“, rekao je.

Prema objavljenim godišnjim financijskim izvještajima, od 24 stranke parlamentarne stranke, četiri su u minusu, a to su: SDP, Fokus, HNS i Damir Bajs NL.

Najviše donacija, gotovo pola milijuna kuna, dobila je stranka Zagreb je naš! koja nema zastupnika u Saboru, ali je dio zagrebačke vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare