Sigurnosni stručnjak: Srbija je na prekretnici, samo je jedan ispravan put

Vijesti 07. lis 202209:06
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL/ilustracija

Sigurnosni stručnjak Mirko Bilandžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u Novom danu je komentirao nove europske sankcije nametnute Rusije, a osvrnuo se i na stav Srbije prema Rusiji. Također je komentirao i stanje na bojištu u Ukrajini, navodeći da ukrajinske snage napreduju te da bi, s obzirom na to da ruski predsjednik Vladimir Putin ne može priznati poraz, mogao upotrijebiti nuklearno oružje.

Europska unija nametnula je nove trgovinske sankcije Rusiji i proširila popis osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor bloka u okviru osmog kruga sankcija koje su u četvrtak stupile na snagu.

“EU u ovoj situaciji neopravdane agresije ima jedinstven stav o nedopuštenosti takvog ponašanja, što je jasna poruka. Sankcije su učinkovite i bit će, imat će efekta i u budućnosti, ali znakovita je i ta poruka izopćenja Ruske Federacije. Intencija Rusije je razjedinjavanje EU, a ovo je prekretnica gdje se događa suprotno i ovaj osmi krug snakcija neće biti posljednji”, navodi Bilandžić.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuo se i na stav Srbije prema ruskoj agresij. “Srbija ima sve manji manevarski prostor. Taj put sjedenja na dvije stolice – iskonskog savezništva s Rusijom i europskog puta – ozbiljan je izazov za Srbiju i potencijalno je destabilizirajući.”

“Srbija je na prekretnici. Ono što je sigurno je da je jedini ispravni put za Srbiju europski put”, dodao je.

Bilandžić je analizirao i napredovanje ukrajinskih snaga na bojištu te što se može očekivati od Putina.

“Ovaj rat i ovo što je Putin napravio je iracionalno. Ono što je još iracionalniji jest da bilo koji strateški cilj Rusija ne može ostvariti. Ishod će imati ozbiljan boomerang efekt prema Rusiji i postojećem establishmentu. Imamo situaciju da u ovom ratu pobjeđuje Ukrajina. Ukrajina pokazuje da ima i te vojne, protuofenztivne sposobnosti. Sve te dimenzije govore da Putin gubi ovaj rat”, kazao je.

No, Putinov narativ je takav da ne može biti gubitnik. “Bojim se da je spreman i sposoban ići do kraja i da ovo njegovo ponašanje vodi nečemu što se zove ruski rulet. To bi moglo značiti i daljnu eskalaciju rata, pogotovo nakon aneksije ovih četiriju regija. U tom smislu Rusija i Putin su spremni upotrijebiti sva sredstva za obranu tog teritorija, a to može uključivati i nuklearno oružje.”

“Nuklearno oružje je sredstvo odvraćanja, to je defanzivno oružje”, dodaje Bilandžić, ali ističe da postoji mogućnost da Rusija upotrijebi neku vrstu tog oružja i u druge svrhe s obzirom na nuklearni arsenal koji posjeduje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar