Bilandžić: Ukrajina ne samo da trpi štetu, ona je jedina istinska žrtva u sukobu

Vijesti 21. velj 202218:16 > 19:22 1 komentar
N1

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mirko Bilandžić bio je gost Newsrooma i komentirao krizu u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini nazvao je “ozbiljnom situacijom koja ima višestruke sigurnosne implikacije”.

VEZANE VIJESTI

Upitan misli li da može doći do diplomatskog dogovora koji bi spriječio daljnju eskalaciju sukoba, Bilandžić kaže da mu se čini da je ovo što se događa u posljednje vrijeme na neki način zanemarivanje onoga što je stvarna situacija u Ukrajini.

“Rat u Ukrajini nije počeo jučer, on traje već 8 godina. To je stvarni rat koji je dosad odnio 50 tisuća žrtava. Ukrajina kao država koja je postojala do veljače 2014. više ne postoji. Taj rat je posao jedan internacionalizirani unutarnji sukob i vratio je na scenu hladnoratovske postupke”, govori Bilnadžić.

Napominje da se cijelo vrijeme spominje moguća invazija i da to nije ništa novo.

“Imamo osam godina već situaciju da taj rat nije razriješen. U posljednje vrijeme, zadnjkih godinu dana imamo jednu dramatičnu koncetraciju vojnih snaga na tom području. Odgovor o uspješnosti diplomacije u rješenju tog sukoba je uvjerljiva ako analiziramo je li moguć rat kao nastavak politike drugim sredstvima. Ukrajina nema nikakve šanse u vojnom srazu s Ruskom Federacijom”, pojašnjava.

Ipak, Bilandžić smatra da se ne vidi nekakav racionalan smisao za ostvarenje cilja rata.

“Meni se čini da je najveća garancija da se ipak neće prijeći ta granica jest da niti jedna strana neće pobijediti u tom sukobu. Ukrajina ne samo da trpi štetu, Ukrajina je velika žrtva i jedina istinska žrtva u tom geostrateškom sukobu između Ruske Federacije i Zapada. Ona će to nažalost ostati i u predvidivom razdoblju budućnosti”, mišljenja je profesor.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare