Biljana Borzan traži da se uvede isti punjač za još veći broj uređaja

Vijesti 07. velj 202214:48 > 14:49 0 komentara
Biljana Borzan

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o prijedlogu da se uvede isti punjač za male elektroničke uređaje. Podsjećamo, Komisija je nakon deset godina najava, u rujnu prošle godine predložila uvođenje istog punjača za mobitele, tablete, laptope, slušalice, kamere i igraće konzole.

„Najvažnija stvar koju želimo postići je da proširimo Komisijin prijedlog i obuhvatimo i pametne satove, sportske uređaje, uređaje za osobnu njegu, navigacijske uređaje, e-čitače, igračke i slično. Ovo čekamo više od deset godine, a svake godine u EU skoro 13 tona punjača završi na smetlištima. Ne smijemo dopustiti da se jedinstveni punjač uvede polovično“, kazala je Biljana Borzan.

Procjena je kako potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 milijuna eura godišnje. Međutim, Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.

„Isti punjač za više vrsta uređaja je velika prednost za sve nas koji imamo ladice pune starih i novih punjača. Međutim, iznimno je važno da su potrošači jasno informirani kupuju li proizvod s punjačem ili ne. Ne smije se događati da cijena novog proizvoda sa ili bez punjača bude ista. Prosječna cijena punjača je oko 250 kuna i toliko potrošač mora moći uštedjeti ovom mjerom“, kaže Borzan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!